OM eist 4 jaar gevangenisstraf tegen man die dodelijk ongeval veroorzaakte bij Velsen-Zuid

De officier van justitie eiste op donderdag 6 mei vier jaar gevangenisstraf tegen een 31-jarige man uit Amsterdam die ervan wordt verdacht op 4 november onder invloed van drugs een dodelijk ongeval te hebben veroorzaakt. Naast de celstraf moet de verdachte wat betreft het OM voor 5 jaar zijn rijbewijs inleveren.

Het ongeval

Op 4 november 2020 rond 15.00 uur in de middag kwam bij de centrale meldkamer de melding binnen van een ernstig ongeval in Velsen-Zuid. Een bestelbus van een supermarkt was tegen een personenauto aan gebotst.

De verdachte reed even daarvoor over de N202 richting Amsterdam. De andere auto met daarin een man en een vrouw, reed richting Velsen. De 31-jarige bestuurder kwam met de bestelbus op hun weghelft terecht, waarna de frontale botsing plaatsvond. De 34-jarige vrouw in de personenauto overleed ter plekke aan haar verwondingen. Haar toen 31-jarige partner raakte zwaargewond.

Onder invloed van drugs

De politie nam op de plek van het ongeval een speekseltekst af bij de verdachte waaruit bleek dat hij iets had ingenomen. Vervolgens werd er bloed bij hem afgenomen op het politiebureau. Onderzoek wees uiteindelijk uit dat hij drugs in zijn bloed had. De man had gereden onder invloed van cocaïne, heroïne en methadon.

De officier van justitie zette ter zitting uiteen dat de verdachte naar oordeel van het OM zeer onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden. Hij stapte achter het stuur ondanks dat hij onder invloed was van verschillende drugs en zeer moe was, doordat hij weinig nachtrust had gehad. Zowel drugs als vermoeidheid beïnvloeden de rijvaardigheid negatief.

De bijrijder van de bestelbus vertelde dat de verdachte vlak voor het ongeluk zijn ogen dicht had en naar links stuurde, waarna zij op de verkeerde weghelft terechtkwamen en er direct een harde klap volgde. Uit dit alles volgt dat er bij de bestuurder sprake is geweest van aanmerkelijke onvoorzichtigheid en onoplettendheid en dat het hem te verwijten is dat het ongeval plaatsvond.

Ernst van de feiten

De verdachte is achter het stuur gestapt terwijl hij onder invloed was van een combinatie van verdovende middelen en erg moe was.  Hierdoor veroorzaakte hij een ongeval met een dodelijk slachtoffer, een vrouw in de bloei van haar leven, en een zwaargewond slachtoffer tot gevolg. De man is al eerder veroordeeld voor het rijden onder invloed. Dit alles wordt meegenomen in de strafmaat en daarmee komt de officier van justitie uiteindelijk uit op vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van vijf jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak