Superlaborant drugslabs hoort celstraf eisen

Een 47-jarige Hagenaar stond vandaag terecht voor het maken van synthetische drugs, het zogenoemde "koken" in een drugslab. Daarnaast deelde hij zijn kennis met andere criminelen.  "We noemden hem in een eerdere strafzaak chefkok, maar eigenlijk doet dat doet hem tekort," zei de officier van justitie.

De verdachte was eerder al veroordeeld voor drugsfeiten. In oktober 2019 kwam informatie binnen dat de man opnieuw geregeld naar een drugslab zou rijden. Daarop werd een onderzoek gestart. Daarin bleek dat verdachte verschillende attributen aanschafte, zoals ketels. Verdachte is rustig verder gegaan met het in huis produceren van drugs.

Daarnaast speelde hij een cruciale rol in het criminele proces, namelijk als "superlaborant". Hij beheerst het chemische proces tot in de finesse en deelde deze kennis ook met anderen. Ook vroegen anderen hem om raad als er in hun lab iets mis ging. Hij gaf advies over de inkoop van grondstoffen en leverde spullen zoals ketels en koelers. Verdachte was zich bewust van zijn rol en pochte dat hij nog beter was dan een bekende nobelprijs-winnaar in de scheikunde.

Cruciale rol

"Zonder hem konden grootschalige labs niet functioneren op het niveau zoals de nu doen," zei de officier van justitie tijdens de rechtszaak. "Hij is cruciaal in het proces en geen haar op zijn hoofd die eraan denkt om te stoppen."

Het Openbaar Ministerie eiste 6,5 jaar cel tegen de 47-jarige man uit Den Haag. Daarnaast waren zijn vriendin en een 46-jarige Rotterdammer op de hoogte van zijn praktijken, onder meer omdat hij er spullen kon opslaan. Tegen hen eiste het OM 2 maanden gevangenisstraf (de vriendin) en 12 maanden waarvan 6 voorwaardelijk (de Rotterdammer).

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.