Alle zes verdachten gewapende overval Amsterdam-Noord langer vast

Vandaag zijn de zes verdachten van de gewapende overval op een waardetransportauto woensdag 19 mei aan de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze heeft de zes mannen uit België en Frankrijk voor een periode van veertien dagen in bewaring gesteld.

De zes mannen worden ervan verdacht op woensdag 19 mei een waardetransportauto met edelmetalen te hebben overvallen en daarbij met automatische wapens te hebben geschoten. De politie heeft zes aanhoudingen verricht: vijf in Broek in Waterland en één op de A16 na een korte achtervolging op de A20 bij Kralingen. De politie is nog  op zoek naar minimaal drie verdachten.

47-jarige Fransman overleden

De identiteit van één van de aangehouden verdachten is nog niet vastgesteld. De overige aangehouden verdachten zijn tussen de 24 en de 40 jaar oud, drie van hen zijn afkomstig uit Frankrijk en twee uit België. Over de verdere achtergrond van de verdachten worden geen mededelingen gedaan.

Bij de schotenwisseling is één verdachte, een 47-jarige man uit Frankrijk, overleden en zijn twee verdachten gewond geraakt. Eén van hen was lichtgewond, de andere gewonde verdachte wordt nog in het ziekenhuis behandeld maar wordt daar vermoedelijk snel uit ontslagen.

De Rijksrecherche onderzoekt zoals gebruikelijk of het vuurwapengebruik door de agenten rechtmatig was.

Beperkingen

Meer informatie wordt nu niet gegeven. Zolang de zes aangehouden verdachten in beperkingen zitten - en dus alleen contact met hun advocaat mogen hebben - is het OM terughoudend met het geven van informatie over het onderzoek.