Openbaar Ministerie klaar voor proces rond Operatie Alfa

Ruim achttien maanden na de eerste actie op een woonwagenkamp in Oss, start deze week de inhoudelijke behandeling in onderzoek Noord. Tijdens een maandenlange actieperiode onder de naam Operatie Alfa werd in 2019 en 2020 een groot aantal verdachten opgepakt. De komende tijd staan ze voor de rechter. Ze worden verdacht van grootschalige en (inter)nationale drugs- en wapenhandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Wij blikken met persofficier Janine Kramer terug op het onderzoek en vooruit op de komende periode: “Het Openbaar Ministerie is goed voorbereid.”
 

We zijn nu ruim achttien maanden verder na de eerste actiedag. Hoe zagen die maanden eruit?

“In de afgelopen anderhalf jaar is er enorm veel gebeurd. Al het gevonden bewijsmateriaal moest worden verwerkt, verdachten en getuigen zijn gehoord, er vond extra onderzoek plaats. Maar er zijn ook al verschillende zittingen geweest ter voorbereiding op de inhoudelijk behandeling die deze week dus gaat beginnen.”

Afgelopen vrijdag en vandaag waren er in de rechtszaal volop ontwikkelingen. Wat willen jullie daarover kwijt?

“Het is ongebruikelijk dat een deel van de verdachten en een deel van de advocaten niet bij de inhoudelijke behandeling aanwezig wil zijn. De rechtbank heeft vandaag bepaald dat de zaak vanaf nu wel inhoudelijk wordt voortgezet. We kunnen het nu dus over de inhoud gaan hebben.”

Wat wordt de verdachten verweten?

“Ze worden onder meer verdacht van het handelen in harddrugs en wapens. Maar ook verwijten wij de verdachten dat zij met elkaar een criminele organisatie vormden, waarbij zij een behoorlijk scala aan feiten pleegden en waarbij geweld niet werd geschuwd. De komende weken worden die delicten stuk voor stuk behandeld tijdens de rechtszaak. Om te beginnen staat donderdag een zaak centraal die draait om de import van 315 kilo cocaïne vanuit Brazilië.”

Ligt er veel bewijs tegen de verdachten?

“Het bewijs zal tijdens de inhoudelijke behandeling per delict door ons gepresenteerd worden. Tijdens eerdere zittingen hebben wij al naar voren gebracht dat wij menen het nodige bewijs te hebben verzameld. Denk bijvoorbeeld aan afgeluisterde gesprekken, waarin onverbloemd over strafbare feiten werd gesproken. Maar ook zijn er meerdere vondsten gedaan van geld, harddrugs en wapens, waarop DNA van verdachten zit.”

Kun je al iets vertellen over de straffen die jullie voor ogen hebben?

“Dat kan nu nog niet. Op de laatste zittingen zullen wij daar uitgebreid bij stilstaan. Eerder hebben wij al onderstreept dat deze groep wordt verdacht van zeer ernstige feiten. Welke straffen wij per verdachte passend vinden, zal de komende tijd duidelijk worden. Naar verwachting worden de eisen op 1 en 2 juli geformuleerd.”