Man stak in op personeel van een supermarkt aan de Grote Marktstraat en stichtte daar brand

De officier van justitie eiste vandaag tbs met dwangverpleging voor poging doodslag meerdere malen gepleegd en brandstichting in een supermarkt aan de Grote Marktstraat.

Op woensdag 2 december 2020 kwam een man de supermarkt  binnen gelopen. Hij droeg een mes, een machete en een flesje gevuld met benzine met daarin een washandje bij zich. De man stak met een krachtige beweging met het mes in op een medewerker van de supermarkt, die op dat moment de vakken aan het vullen was. De man raakte hem van achteren in zijn nek en schouder.

De medewerker van de supermarkt probeerde te vluchten, maar de man ging hem achterna en trof een andere medewerker van de supermarkt. Dit slachtoffer probeerde de man tegen te houden, maar ook hij raakte gewond en kreeg twee snijwonden op zijn hoofd door stekende bewegingen van de man.

Op weg naar de uitgang stichtte de man brand in de winkel. Daarna kwam hij langs een derde medewerker van de supermarkt en op dat moment had de man een machete in zijn hand. Met een zwaaiende slaande beweging haalde de man uit naar het hoofd van de medewerker. Deze medewerker heeft niet verklaard over letsel, maar ook dit had heel verkeerd kunnen aflopen.

Verhaal halen

Tijdens de zitting zijn de camerabeelden bekeken. Zelfs de verdachte schrok hiervan en betuigde zijn spijt aan de slachtoffers. De psycholoog die de verdachte heeft gesproken heeft geconcludeerd dat hij een ziekelijke stoornis heeft. De verdachte geeft ter zitting aan dat hij al drie maanden geen medicatie had ingenomen, doordat zijn medicijnen gestolen waren bij een inbraak.

In een waanbeeld dacht hij een medewerker van de supermarkt te herkennen als een van de jongeren die overlast veroorzaakten voor zijn woning. Waarvan hij ook vermoedde dat deze iets te maken hadden met de inbraak. De verdachte was boos en ging ‘verhaal’ halen. Dit is uit de hand gelopen, aldus verdachte.

De officier van justitie vond dat bewezen kan worden dat verdachte zich drie keer schuldig heeft gemaakt aan een poging doodslag en brandstichting. De veiligheid van anderen, dan wel de veiligheid van personen of goederen eist de oplegging van de dwangmaatregel. Dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen is te danken aan een gelukkig toeval en niet aan het handelen van verdachte.

De advocaat van de verdachte gaf aan dat tbs met voorwaarden beter past bij de situatie van de verdachte. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.