Onderzoek naar fatale mishandeling Mallorca overgedragen aan Nederland

De Spaanse onderzoeksrechter heeft Nederland verzocht het onderzoek naar de geweldplegingen in de vroege ochtend van 14 juli in Mallorca over te nemen. Het parket Midden-Nederland, waar al een onderzoek naar de geweldplegingen was gestart, zal dit onderzoek uitvoeren.

Het Spaanse dossier wordt vandaag naar parket Midden-Nederland gestuurd. Er wordt direct opdracht gegeven dit dossier met voorrang te vertalen naar het Nederlands. Naar verwachting zal het één tot twee weken duren voordat alle stukken zijn vertaald. Een onderzoeksteam met rechercheurs van Politie Midden-Nederland is inmiddels geformeerd en begonnen met het onderzoek.

In de vroege ochtend van 14 juli vonden er meerdere geweldplegingen plaats, volgens de Spaanse politie door een groep Nederlandse jongeren in El Arenal, een badplaats dichtbij Palma de Mallorca. Bij de geweldplegingen raakte een 27-jarige man uit Waddinxveen zo ernstig gewond dat hij op 18 juli in een Spaans ziekenhuis overleed. Op 16 juli hield de Spaanse politie één Nederlandse verdachte aan toen deze de sleutels van het huurhuis kwam inleveren. De rest van de groep was inmiddels vertrokken naar Nederland.

In de week daarop deden twee Nederlanders in Nederland aangifte van mishandelingen in de bewuste nacht in El Arenal die mogelijk zijn toe te schrijven aan dezelfde groep Nederlanders. Dit was aanleiding om op 22 juli een onderzoek in Nederland te starten. Als blijkt dat dit inderdaad dezelfde groep Nederlanders betreft, zullen de bevindingen hieruit worden samengevoegd met het verdere onderzoek naar de fatale mishandeling.

De politie komt graag in contact met mensen die getuige zijn geweest van de geweldplegingen. Op de beelden van de geweldplegingen is te zien dat er veel omstanders waren en is te horen dat meerdere omstanders Nederlands spreken. Bent u getuige geweest, dan wordt u verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem kunt u uw informatie delen via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Ook worden mensen die die ochtend beelden hebben gemaakt, gevraagd deze bij de politie aan te leveren. Uploaden van beelden kan via politie.nl.