Voorarrest voor onder meer opruiing en bedreiging verlengd

Twee mannen die onder meer verdacht worden van bedreiging en opruiing tegen Jaap van Dissel, zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de Haagse rechtbank. Die heeft hun voorarrest met veertien dagen verlengd.

Maandag werd een 56-jarige man uit Krimpen aan den IJssel aangehouden. Hij wordt onder andere verdacht van bedreiging van Jaap van Dissel. Zo zou hij op een website een video hebben geplaatst waarin hij zegt: “De enige bek die dicht gaat, is die van hem. En meneer Van Dissel. Want … die gaat wel heel lang dicht […] Als hij zou weten wat wij weten. Holy moly, man. Ik zou niet lekker meer slapen.”

In een andere video op dezelfde website zegt hij over Hugo de Jonge: “Deze gast mag helemaal niet vrij rondlopen. De eerste keer dat je hem ziet in Den Haag of waar dan ook, pak hem. Douw hem in je auto, douw hem in je kofferbak. Afvoeren. Einde discussie. Einde democratische wegen.” Daarbij maakt hij een snijbeweging langs zijn keel. In een derde video maakt de verdachte zich volgens het OM schuldig aan smaad en laster tegen een huisarts uit Bodegraven.

Een 73-jarige man uit Dordrecht is dinsdag aangehouden. Hij heeft volgens het OM een filmmontage gemaakt en verspreid waarin onder meer te zien is dat Jaap van Dissel, Hugo de Jonge en Mark Rutte worden opgehangen. Aan het einde verschijnt de tekst: “Eindelijk hun verdiende straf! Van harte gefeliciteerd, Joost en familie! Dit toekomstige cadeau is voor jouw!”

De Dordtenaar zal 28 september aanstaande voor de politierechter moeten verschijnen.

Voor de verdachte uit Krimpen aan den IJssel is er nog geen zittingsdatum.