OM eist in hoger beroep 40 maanden cel voor onder meer illegaal bankieren, terrorismefinanciering en mishandeling

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 40 maanden geëist tegen een 44-jarige man uit Leiden. De man wordt verdacht van bankieren zonder vergunning, witwassen, terrorismefinanciering, mensensmokkel, mishandeling, een poging tot beïnvloeding van een getuige en belediging.

Bedreiging en mishandeling

In 2018 veroordeelde de rechtbank de man, die geboren werd in Syrië, en sinds 2013 in Nederland woont, tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De verdachte ging in hoger beroep. Met de eis sluit de advocaat-generaal (AG), de aanklager in hoger beroep van het OM, zich aan bij de eis in eerste aanleg.

De meeste misdrijven kwamen aan het licht toen zijn ex-vrouw aangifte deed van bedreiging en mishandeling. Op haar aanwijzingen vond de politie twee telefoons. Eén daarvan stond vol met berichten over het illegale, zogenaamde hawalabankieren, een manier om geld vanuit Nederland in Syrië, Turkije of andere landen terecht te laten komen, zonder daarvoor een echte bank te gebruiken.

Illegaal bankieren en terrorismefinanciering

De AG geeft aan: ‘De verdachte maakt onderdeel uit van een internationaal opererend netwerk, dat regelmatig op verzoek van personen in Nederland via hawalabankiers in Turkije en Syrië geld naar Syrië verstuurde. Hij ontving voor het verrichten van deze illegale, strafbare transacties, provisie. Deze inkomsten heeft hij witgewassen. Daarnaast heeft hij gedurende een periode van 2,5 jaar geldbedragen verzonden naar zijn broer in Syrië, terwijl hij wist dat die broer strijder was van de gewapende Jihadstrijd en zich had aangesloten bij de terroristische organisatie IS en/of Jabhat al-Nusra. Hiermee heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd aan de gewapende Jihadstrijd in Syrië.’

Ook hielp de man verschillende familieleden en bekenden vanuit Syrië, via Turkije en Griekenland en naar Nederland te komen. De verdachte organiseerde de reizen en gaf onderweg instructies. De AG zegt hierover: ‘Mensensmokkel is een ernstig feit. Door het plegen hiervan wordt een ernstige inbreuk gemaakt op de internationale rechtsorde. Daarnaast wordt ook het illegale en criminele circuit dat samenhangt met mensensmokkel in stand gehouden.’

Sambal

Tot slot is de man tenlastegelegd dat hij zijn ex-vrouw dwong om een pot Syrische sambal leeg te eten. Toen zij dit weigerde, werd ze door hem mishandeld in het bijzijn van zijn minderjarige kinderen en nichtje. Hierop volgend stapte zij naar de politie. Vanwege de mishandeling, belediging en dwang gericht op zijn ex-vrouw vordert het OM ook een contactverbod ten aanzien van haar.

Het hof in Den Haag doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak in deze zaak.

Vergroot afbeelding alt=""
Beeld: Dirk Verwoerd
Paleis van Justitie in Den Haag