Verdachte sextortion langer vast

Van een 22-jarige verdachte van sextortion is de voorlopige hechtenis tot januari verlengd. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank beslist op een pro-formazitting. De man zou van verschillende slachtoffers in totaal meer dan 60 duizend euro afhandig hebben gemaakt.

De verdachte is in juni van dit jaar op verzoek van het OM in Italië aangehouden en in augustus aan Nederland overgeleverd. Hij zit sindsdien vast.

Met sextortion wordt chantage of afpersing met seksueel getinte foto’s of video’s bedoeld. Slachtoffers wordt gedwongen geld over te maken of goederen af te staan onder de dreiging van het openbaren van seksueel getinte beelden. De impact voor de slachtoffers is vaak gigantisch. De schaamte is al vaker zo groot geweest dat het tot zelfmoord leidt.

Aangifte

Toch doen slachtoffers van sextortion vaak geen aangifte. Uit angst of schaamte. Zonder aangifte kunnen politie en OM niets. Een aangifte of melding kan helpen bij het ontdekken van nieuwe criminele werkwijzen en het opwerpen van barrières tegen vormen van criminaliteit. Slachtoffers van sextortion zouden niet moeten betalen, maar hulp moeten zoeken.

Om potentiële slachtoffers te waarschuwen werken politie en OM samen met (private) partners en bijvoorbeeld scholen. Politie en OM roepen vooral jongeren, zowel jongens als meisjes op, geen gevoelige beelden te verspreiden en hun identiteit af te schermen. Dan is de kans om slachtoffer te worden veel kleiner of nul. Jongeren kunnen ook terecht op de website helpwanted of de jongerenpagina van de politie.   

Schade

Sextortion is een vorm van cybercriminaliteit. Cybercriminaliteit ontwikkelt zich razendsnel. De daders zijn vaak onzichtbaar en brengen vaak willekeurige personen en bedrijven grote schade toe. Het is logisch dat mensen en bedrijven zich daar grote zorgen over maken. Politie en OM zetten zich in om deze complexe vorm van criminaliteit te bestrijden.