Geldezels beschoten en ontvoerd door hun afpersers

Je bankrekening uitlenen aan criminelen is niet zonder gevaar, ontdekten meerdere slachtoffers in Zoetermeer. Ze werden beschoten of ontvoerd, toen ze het geld niet snel genoeg leverden. Vier verdachten stonden dinsdag terecht.

Vergroot afbeelding
Beeld: Mediatheek Rijksoverheid

Op 5 oktober 2019 gingen een 22-jarige Hagenaar en een 23-jarige Zoetermeerder naar een huis in Zoetermeer om druk te zetten op iemand die het geld van hun oplichtingen op zijn rekening had gekregen. Een ander slachtoffer werd gedwongen om mee te gaan en de ramen in te gooien. Toen die daarna weg rende, werd er op hem geschoten. Kogels sloegen tegen het schuurtje in de tuin en aan de overkant van de straat in de gevel van twee woningen. Daarna richtten de twee hun wapens nog op het huis waar ze voor kwamen en schoten ook daar op.

Een ander slachtoffer werd in januari 2020 op straat opgepikt en een tijdje in een auto vastgehouden, omdat hij de verdachten geld schuldig zou zijn. Hij moest zijn kleren uittrekken, werd bedreigd en gefilmd, en later weer uit de auto gezet. Een ander slachtoffer werd op 4 september 2019 in een auto meegenomen en even later op een parkeerplaats eruit gezet en beschoten. Ook bij hem wilden de verdachte "terug waar ze recht op hadden".

Rovershol

Beide jonge mannen hebben zich op grote schaal bezig gehouden met oplichting, waarmee ze zo veel mogelijk geld wilden "verdienen". Ze benaderden jonge en vaak kwetsbare jongens om als geldezel hun bankgegevens ter beschikking te stellen. En als ze vervolgens niet snel genoeg met het geld over de brug kwamen, werden ze beschoten of ontvoerd. Verdachten hadden geen enkel oog voor de impact die dit op hun slachtoffers had, of de veiligheid van totaal willekeurige buurtbewoners.

De verdachten werden aangehouden in een waar rovershol in Zoetermeer, een uitvalsbasis die door een 25-jarige Zoetermeerder ter beschikking werd gesteld. Hij speelde indirect een belangrijke rol in het faciliteren van het criminele gedrag. Ook een 21-jarige Hagenaar had betrokkenheid bij de wapens en het witwassen van geld.

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag de volgende straffen:

- tegen de 22-jarige Hagenaar: 12 jaar gevangenisstraf
- tegen de 23-jarige Zoetermeerder: 12 jaar gevangenisstraf
- tegen de 25-jarige Zoetermeerder: 36 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk
- tegen de 21-jarige Hagenaar: 30 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk

Vrijdag wordt de zitting afgerond, op 26 november doet de rechtbank uitspraak.