Twee verdachten in België en Frankrijk aangehouden voor overval Amsterdam-Noord

Tijdens een gezamenlijke actie van de Nederlandse, Belgische en Franse politie zijn in Frankrijk en België een man en een vrouw aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de overval op een waardetransportauto in Amsterdam-Noord op 19 mei 2021. De gezamenlijke politieactie besloeg twee dagen: gisteren en vandaag werden de aanhoudingen verricht en vandaag werden een winkelpand in Parijs en de woningen van de verdachten doorzocht.

Gezamenlijk persbericht Landelijke Eenheid en OM Amsterdam

Vergroot afbeelding
Beeld: politie Amsterdam-Amstelland

De 20-jarige vrouwelijke verdachte komt uit het Belgische Ganshoren. De tweede verdachte is een 44-jarige man uit Parijs.  De vrouw werd in haar woning aangehouden en de Fransman was  onderweg toen hij werd aangehouden. Tijdens de doorzoekingen zijn onder meer auto’s en gegevensdragers in beslag genomen. 

Internationale samenwerking

Na de overval werden al snel verdachten aangehouden en het rechercheteam van Amsterdam ging met het onderzoek van deze verdachten verder.  Als snel werd duidelijk dat meer verdachten bij deze overval betrokken waren en de Landelijke Recherche deed het vervolgonderzoek naar deze verdachten. Hierbij was een goede samenwerking met Belgie, Frankrijk en Nederland zeer belangrijk. Hierop werd een zogenoemd Joint Investigation Team (JIT), een internationaal onderzoeksteam dat speciaal voor deze zaak is gevormd. Dit onderzoeksteam kwam tot stand met  ondersteuning van Eurojust, dat ook de actie van vandaag mede voorbereidde. 

Meer aanhoudingen

De verdachten zijn door de Belgische respectievelijk Franse politie in verzekering gesteld. Nederland zal de Belgische en Franse autoriteiten om hun overlevering verzoeken zodat het strafrechtelijk onderzoek en de vervolging verder in Nederland kan plaatsvinden. Politie en OM hebben eerder gezegd naar nog minimaal drie verdachten op zoek te zijn. Het is nog te vroeg om aan te geven of de nu aangehouden personen tot die drie verdachten gerekend kunnen worden. Politie en OM sluiten sowieso niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.

Pro forma

Sinds eind mei zitten zes mannen tussen de 24 en de 44 jaar oud (drie afkomstig uit Frankrijk en twee uit België, woonplaats één verdachte is onbekend) vast. De zes worden ervan verdacht op woensdag 19 mei de waardetransportauto met edelmetalen te hebben overvallen en daarbij met automatische wapens te hebben geschoten. Een zevende verdachte, een 47-jarige Fransman, is bij de schotenwisseling om het leven gekomen.

Op maandag 15 november staan de zes verdachten weer op een pro formazitting voor de rechter.