Strafeis: 5 jaar tegen leverancier van PGP Safe telefoons

Voor het leveren van versleutelde telefoons onder de merknaam PGP Safe, heeft het Landelijk Parket vandaag in de strafzaak 26Sassenheim 5 jaar gevangenisstraf geëist. Ook kondigde de officier van justitie in de rechtbank Rotterdam een ontnemingsvordering aan. De verdachte is een 56-jarige Huizenaar, die in Oostenrijk woont.

De zaak tegen zijn compagnon, een zeventiger uit Amsterdam, met wie de Huizenaar samenwerkte, is aangehouden op verzoek van de verdediging. De verdachten wordt onder meer witwassen, overtreding van de telecommunicatiewet en valsheid in geschrifte verweten.

Start onderzoek 26Sassenheim

Politie en justitie kwamen de handel in versleutelde telefoons op het spoor nadat deze PGP Safe-toestellen in tientallen andere opsporingsonderzoeken, naar onder meer criminele samenwerkingsverbanden, waren opgedoken.

Hierop is in mei 2015 het strafrechtelijk onderzoek 26Sassenheim gestart. Dat is een onderzoek van het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid van de politie onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Canadese leverancier

Al snel kwamen de zakelijke en financiële banden in zicht tussen de Amsterdammer, zijn bedrijven en de Huizenaar. Zij namen van hun Canadese leverancier PGP-producten af.

Afnemers van de telefoons meenden met PGP veilig met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld afgeschermd van politie en justitie. In het onderzoek is naar voren gekomen dat veelvuldig door of namens klanten verzoeken werden gedaan om, na aanhouding door de politie, tegen betaling PGP-telefoons op afstand te laten wissen.

Contant geld witwassen

Het doel van verdachten was, volgens het OM, heel veel geld verdienen. Er werd tegen contante betaling verkocht aan doorverkopers en particulieren. Dat contante geld werd vervolgens witgewassen via verschillende bedrijven.

In de loop der tijd werden steeds nieuwe constructies bedacht om van het contante geld af te komen. De officier van justitie op zitting: “Er werd een rookgordijn opgetrokken om het rondpompen van geld te verhullen en zelf buiten schot te blijven.”

Het doek valt

Op 9 mei 2017 viel het doek voor PGP Safe. In Nederland, Costa Rica, Duitsland en Oostenrijk vonden er gelijktijdig doorzoekingen plaats en werd bewijs veiliggesteld. Het materiaal bevatte onder meer PGP-berichten van gebruikers en keys, waarmee berichten konden worden ontsleuteld.

In Nederland werden de Huizenaar en zijn compagnon die dag aangehouden door de politie. Ook is beslag gelegd op dure auto’s, zo’n 2 miljoen euro in contanten, twee miljoenenpanden in Amsterdam en Berkhout, administratie, telefoontoestellen en een usb-stick met een namenlijst van klanten en uitgevoerde wis-verzoeken.

Uitspraak

De strafzaak wordt op 20 januari 2022 gesloten. De rechtbank hoopt dan direct uitspraak te doen in de zaak van de Huizenaar. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de Amsterdammer plaatsvindt, is nog niet bekend.