Celstraffen tot vijf maanden in verband met opruiing en vernieling Vaillantlaan

Drie Voorburgers en een Hagenaar moesten vandaag voor de politierechter verschijnen. Ze worden ervan verdacht te hebben opgeruid tot geweld in een Telegram-groep. Een Belg moest zich verantwoorden voor zijn rol bij het vernielen van twee flitspalen op 20 november aan de Vaillantlaan. De politierechter legde celstraffen op tot vijf maanden.

Op zaterdagavond 20 november was het onrustig aan de Vaillantlaan, nadat er op social media oproepen waren gedaan om te demonstreren. Daarbij werden vernielingen verricht, branden gesticht, stenen en zwaar vuurwerk naar de politie gegooid.

OM en recherche startten daarop een onderzoek. Dat leidde begin december tot de aanhouding van drie Voorburgers (van 30, 31 en 50 jaar) en een 32-jarige Hagenaar. Zij worden ervan verdacht in de Telegram-groep ‘Revolutie2021’(met ruim tweehonderd leden) te hebben opgeroepen tot geweld. Dat gebeurde in aanloop naar 20 november.

‘Steken schieten slaan’

De 32-jarige Hagenaar heeft onder meer gepost: “Is gewoon oorlog!!! Steken schieten slaan. En vermoorden van alle leugenaars en oplichters. Laat maar komen. Alleen illegaal stuff. Cobras Nitraten. Koop graag wat in. Ook granaten.”

De 31-jarige Voorburger vond: “Het beste is chaos creeeren. Niet alleen in den haag, maar overal op dezelfde tijd. Dan heeft de ME uit andere regio’s dus ook geen tijd of mankracht aan te sluiten in Den Haag. Auto’s met lampen en strepen brand je af. Met of zonder joden erin. Gelijk kapot schoppen kk nazi's.”

‘Plunderen doe je maar bij de banken’

De 30-jarige Voorburger suggereerde: “Net over de grens met Duitsland kun je haast militaire rookbommen kopen. Als een echt leger een linie houden en niet als een stel wilde beesten rondrennen.”

De 50-jarige Voorburger postte met de ‘wijsheid der jaren’: “Hou het op die Romeo's en alles en iedereen die in weg staan. Plunderen doe je maar bij de banken maar geen ondernemers.”

Vonnissen

Het OM eiste tegen alle verdachten van opruiing zes maanden cel (waarvan drie maanden voorwaardelijk). De politierechter vonniste voor de 32-jarige Hagenaar vijf maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk); voor de 31-jarige Voorburger vijf maanden cel (waarvan drie maanden voorwaardelijk), ook omdat hij spijt had en inzicht toonde; voor de 30-jarige en de 50-jarige Voorburger twintig weken cel (waarvan veertien weken voorwaardelijk).

Daarna was de beurt aan de 25-jarige Belg. Die zit sinds half december vast voor openlijk geweld. Daarbij werden onder meer twee flitspalen aan de Vaillantlaan vernield. Hij had zich bij de politie gemeld nadat in Team West beelden waren getoond. De verdachte is op de camerabeelden duidelijk herkenbaar. Maar hij zegt zich niets te kunnen herinneren door zijn suikerziekte. De officier van justitie eiste drie maanden cel (waarvan een maand voorwaardelijk). De politierechter vonniste vier weken cel (waarvan twee weken voorwaardelijk).

Tips?

De recherche gaat verder met haar onderzoek naar de ongeregeldheden op 20 november. Zij zoekt nog een aantal verdachten. Herkent u iemand? Bel dan naar de opsporingstiplijn 0800-6070 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.