Eis: veertig maanden cel voor brandstichting in Noordwijkse beddenzaak

Een uitslaande brand boven een beddenwinkel in Noordwijk op 30 april 2018, bleek te zijn aangestoken. Het leverde groot gevaar op voor de omgeving, met name voor de bewoners van de vier appartementen boven de zaak. Gisteren eiste het OM tegen een 42-jarige Lissenaar veertig maanden cel wegens brandstichting.

Het ging niet goed met de beddenzaak. De eigenaar van het pand had aangezegd dat de winkel ontruimd moest worden. Toen kreeg de politie op maandagavond 30 april 2018 rond 21.30 uur melding van een brand in de technische ruimte van de winkel. De bewoners van de bovenliggende appartementen en ook de mensen in het nabijgelegen restaurant moesten geëvacueerd worden.

De politie stelde vast dat de brand was aangestoken. Onder een stapel matrassen vond zij verschillende flessen spiritus. Beelden van de steeg achter de winkel toonden iemand die kort voor de brand de technische ruimte inging. Op basis van zijn loopje, zijn kleding en een tas die hij bij zich had, staat volgens het OM vast dat de man op de beelden de 42-jarige Lissenaar is.

Ook is in zijn telefoon een notitie aangetroffen die volgens de officier van justitie leest als ‘een draaiboek voor de brandstichting’. Daaruit kwam ook naar voren dat nog een andere persoon betrokken was bij de brandstichting. Volgens het OM gaat het om de voormalige manager van het bedrijf, een 55-jarige Noordwijker die later voor de rechter moet verschijnen.

De officier van justitie benadrukte op zitting de levensgevaarlijke situatie die er als gevolg van de brandstichting ontstond voor de bewoners van de appartementen boven de winkel. Zij eiste veertig maanden cel tegen de Lissenaar. De uitspraak is over twee weken.