OM vervolgt demonstrant die met startkabel zwaaide

Een 37-jarige man uit Alphen aan den Rijn die volgens het OM op 14 maart vorig jaar tijdens een demonstratie op het Malieveld dreigend met een startkabel zwaaide in de richting van de politie, wordt vervolgd. Dat heeft het OM de verdachte en zijn advocaat laten weten. De verdenking luidt poging zware mishandeling, bedreiging, belediging en verboden wapenbezit.

Op 14 maart jongstleden werd er op het Malieveld gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Op bevel van de burgemeester werd de demonstratie ontbonden. De politie riep bij herhaling om dat de demonstranten zich van het Malieveld moesten verwijderen. De meeste demonstranten gaven daaraan geen gehoor. Daarop ging de politie over tot de gedwongen ontruiming van het Malieveld.

Tijdens de ontruiming liep de 37-jarige Alphenaar volgens het OM met een startkabel te zwaaien. Hij weigerde die te laten vallen, rende achter politiepaarden aan en gooide de kabel uiteindelijk in de richting van een ME’er. Ook zou hij hebben geroepen: “Kom dan, kankerflikkers! Jullie gaan allemaal dood! Dat weet je, hè!”

Tenlastelegging

Dit wordt hem tenlastegelegd als poging zware mishandeling, bedreiging en belediging. Het meebrengen van een startkabel naar een demonstratie en die vervolgens als wapen gebruiken, wordt tenlastegelegd als verboden wapenbezit.

Na het plegen van de feiten is de Alphenaar ter plekke aangehouden. Daarbij is door een hondengeleider en een ME’er geweld toegepast dat in de ogen van het OM niet proportioneel was. Ook deze twee politiemensen worden vervolgd, zoals het OM al in december bekend maakte.

Er zijn nog geen zittingsdata bekend, niet voor de Alphenaar en niet voor de twee politiemensen.