Opportuun 1 jaargang 2022

Opnieuw aandacht voor ondermijning in de nieuwe Opportuun. HARC-officier van justitie Nicolle Coenen praat over cocaïnesmokkel en 'uithalers' in de Rotterdamse haven. "Reken maar dat ik bij die recordvangst heb staan juichen."

Concentreren ze zich in Rotterdam op containers en boten, in Utrecht vangen rechtshandhavers de drugs vooral op straat. Opportuun rende mee met onderzoek Bazooka, en zag straatdealers gearresteerd worden op straatklinkers en in achtertuinen. Twee weken na hun aanhouding stonden de verdachten al voor de politierechter.

Utrechts burgemeester Sharon Dijksma vond in deze Bazooka-reportage de inspiratie voor haar Voorwoord. Zij geeft een pluim aan de mensen van OM en politie. En aan al die andere "échte helden" die proberen te voorkomen dat jongeren in de klauwen van de georganiseerde misdaad belanden.

Veel aandacht ook weer voor cybercrime. Een verslag van de oefenrechtbank cybercrime, waarin officier Lodewijk van Zwieten een zaak presenteert, en waarin ook Politie en Rechtspraak het belang aangeven van specialiseren en investeren in de aanpak van deze criminaliteit.

Zij krijgen steun van digispeurhond Stevie van de poltie, die de achterpagina van dit nummer siert.

In rubriek De Zaak vertelt officier Lotte Brugman hoe ze twijfelde. Moest zij een man gaan vervolgen die zijn demente moeder had ontvoerd, omdat hij wilde voorkomen dat zijn moeder gedwongen werd opgenomen? Uiteindelijk gaat ze ervoor.

Aandacht ook voor herstelrecht. Herstel is altijd een doel van strafrechtelijk optreden, maar 'herstelbemiddeling' en 'mediation in strafrecht' kunnen dat bij uitstek. Daarover praten plaatsvervangend hoofdofficier Marjolein Hoogland (portefeuillehouder slachtofferrechten binnen het OM), rechter Judith Uitermark (tevens landelijk coördinator Mediation in strafzaken) en Nathalie de la Cousine (directeur Perspectief Herstelbemiddeling). "Herstelbemiddeling, mediation en strafrecht vullen elkaar mooi aan."