Voorarrest verdachte dood 14-jarige Esmee verlengd

De man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Esmee in Leiden is donderdag voor de raadkamer van de rechtbank gebracht. Die heeft besloten dat het voorarrest van de man met 90 dagen wordt verlengd.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Openbaar Ministerie
De plaats waar Esmee werd aangetroffen

Het 14-jarige meisje uit Hazerswoude-Rijndijk werd op 31 december dood aangetroffen in een groenstrook aan de Melchior Treublaan in Leiden. Ze is door een misdrijf om het leven gekomen. In verband met het overlijden is later op de dag een 32-jarige man uit Leiden aangehouden. Hij wordt verdacht van moord dan wel doodslag en ontucht.

De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar ruim een jaar. In die periode zou ook de ontucht hebben plaatsgevonden.

Stand van het onderzoek

Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang. Resultaten kan het Openbaar Ministerie nog niet delen, juist in het belang van dat onderzoek. De politie is nog hard aan het werk om een duidelijk beeld te krijgen van wat er precies is gebeurd tussen 30 december 2021 16.00 uur, toen Esmee voor het laatst werd gezien, en het moment de volgende ochtend waarop zij werd gevonden.

Het voorarrest van de verdachte is nu met 90 dagen verlengd. Over drie maanden zal een eerste pro-formazitting worden gepland. Dat is een openbare zitting waar de stand van het onderzoek wordt besproken. Een datum is nu nog niet bekend.

Reacties op internet

Politie en Openbaar Ministerie zien en begrijpen dat de dood van het jonge meisje tal van emoties los maakt. Op internet wordt veel gereageerd op berichtgeving over de zaak. Ook wordt in de media een naam genoemd, deze persoon zou de verdachte zijn.

Veel reacties richten zich sindsdien op deze persoon, maar ook op mensen in de sociale kring van deze persoon. Het Openbaar Ministerie merkt op dat met name in deze reacties soms de grens van het betamelijke of zelfs het strafrechtelijke wordt opgezocht. Het OM doet een beroep op de afzenders van deze berichten om de beslissing over het al dan niet schuldig zijn van een verdachte over te laten aan de rechter, en zeker ook anderen niet lastig te vallen.