Belgische verdachte in overleveringsdetentie geplaatst

De Belgische autoriteiten hebben gisteren door middel van een Europees Arrestatiebevel (EAB) Nederland verzocht om de overlevering van een 34-jarige man met de Belgische nationaliteit die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van een vier jaar oud jongetje. Vanmiddag is de man voorgeleid aan de officier van justitie in Amsterdam die de man heeft aangehouden en in overleveringsdetentie heeft geplaatst.

Met deze voorgeleiding is in feite de overleveringsprocedure gestart. Volgende week vrijdag 28 januari zal de Raadkamer van de Amsterdamse rechtbank de beslissing van de officier van justitie toetsen. De rechtbank zal dan beslissen of de man in overleveringsdetentie blijft.

De man heeft niet ingestemd met de overlevering naar België. De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam zal beslissen of de overlevering wordt toegestaan. Die zitting is binnen 60 dagen. Tot die tijd blijft de man in overleveringsdetentie.

Procedure

In Nederland is het wettelijk zo geregeld dat alle overleveringsverzoeken van een land uit de Europese Unie door het Amsterdamse parket en de Amsterdamse rechtbank worden behandeld. Een opgeëiste persoon wordt voorgeleid aan de officier van justitie die een beslissing neemt over de overleveringsdetentie. Vervolgens wordt de beslissing van de officier van justitie getoetst door de Raadkamer van de Amsterdamse rechtbank.

Aangehouden in Meerkerk

Afgelopen maandag werd de man in Meerkerk in de provincie Utrecht aangehouden nadat er een Amber Alert was uitgestuurd in verband met de vermissing van een vierjarig jongetje. Zoals het OM Zeeland-West-Brabant gisteren al berichtte is na overleg tussen het Nederlandse Openbaar Ministerie en justitie in België besloten dat de vervolging van de verdachte in België zal plaatsvinden.