Celstraf en tbs met dwangverpleging geëist voor seksueel lastigvallen kinderen

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vrijdag 21 januari onder meer een celstraf van drie jaar geëist en tbs met dwangverpleging tegen een 46-jarige man uit Apeldoorn. De 46-jarige wordt ervan verdacht in juli 2021 minstens zestien kinderen seksueel te hebben lastiggevallen.

Concreet is hem het plegen van schennis en ontucht, het seksueel corrumperen, en het vervaardigen en bezitten van kinderporno ten laste gelegd.

In totaal hebben 23 kinderen verklaringen afgelegd over deze verdachte. Wat de officier van justitie betreft gaat het om betrouwbare verklaringen. Ze vertonen tal van overeenkomsten en gelijkenissen. “Zo vertellen alle kinderen over een man die vieze dingen heeft gedaan. De man sprak de kinderen aan terwijl zijn geslachtsdeel zichtbaar was. Hij vroeg ze veelal of ze een plek wisten waar hij zich kon aftrekken en/of ze met zijn piemel wilden spelen of die wilden aanraken.”

De meeste slachtoffertjes waren meisjes in de leeftijd van vier tot tien jaar die door de man zouden zijn aangesproken terwijl ze aan het spelen waren in de wijk De Maten in Apeldoorn. De incidenten volgden elkaar snel op en deden zich in een tijdsbestek van twee weken voor, aldus de officier. Ze zorgden voor onrust in de wijk.

Nadat de politie de man op 25 juli 2021 had aangesproken over het feit dat zijn naam en foto circuleerden op sociale media, deden zich in de wijk geen verdere incidenten meer voor. Vanaf dat moment kwamen er wel vergelijkbare meldingen uit andere plaatsen. In het dossier zijn verklaringen opgenomen van meisjes uit Vriezenveen en Rijssen. Zij zouden met de man zijn geconfronteerd op tijden die  exact overeenkomen met tijdstippen waarop de verdachte in die omgeving aanwezig was. “Hoe toevallig kan het zijn”, vroeg de officier zich af.

Het OM vindt dat er voldoende wettig en zeker ook overtuigend bewijs is tegen de man, althans in zestien concrete zaken. Om te beginnen vertonen veel verklaringen gelijkenissen. Ook het signalement dat door de slachtoffers is gegeven, komt overeen. Kinderen hebben details genoemd, bijvoorbeeld over “het loopje” van de man, die passen bij de - inderdaad - moeilijk lopende verdachte. Verder is de verdachte herkend op foto’s en beelden die zijn gemaakt tijdens incidenten, en is het kenteken van zijn voertuig genoteerd.

De officier van justitie sluit niet uit dat de verdachte meer zaken op zijn geweten heeft dan er in dit onderzoek bekend zijn geworden.

De officier vindt de feiten zo ernstig en op zo’n grote schaal gepleegd dat de man zou moeten worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, tbs met dwangverpleging en gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregelen. Dit alles om te voorkomen dat hij ooit nog slachtoffers maakt, stelde de officier in zijn requisitoir. Deskundigen concluderen dat er sprake is van pedofilie.

De verdachte liep in een proeftijd van een eerdere veroordeling (september 2019) voor seksueel corrumperen. De officier: “Een destijds opgelegde straf lijkt hem niet te hebben weerhouden om weer een reeks strafbare feiten te plegen. De verdachte heeft grote inbreuk gemaakt op levens van jonge kinderen, en het kan en mag niet zo zijn dat hij hiermee kan blijven doorgaan. Tot op de dag van vandaag is hij niet open over zijn handelen en houdt hij waar mogelijk de boot af. Dat baart grote zorgen.”

Behalve één voorval waar beelden van zijn, ontkent de verdachte alles. Ondanks deze halsstarrig ontkenning is de officier van justitie van mening dat er meer dan voldoende bewijs is voor alle ten laste gelegde feiten.