Celstraf, werkstraf en behandeling geëist voor geweld tegen agenten in Baarn

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf, werkstraf en behandeling geëist tegen een 35-jarige vrouw uit Baarn voor geweldplegingen tegen agenten. Deze vonden plaats op 30 december 2020 op het woonwagenkamp aan het Zuiderlicht in Baarn. Agenten waren daar in verband met een melding over de overdracht van een grote hoeveelheid vuurwerk.

Toen de agenten in verband met deze melding aanhoudingen verrichtten, werd de sfeer op het woonwagenpark grimmig. De vrouw reed toen met haar auto in op de agenten die opzij moesten springen. Desondanks werd een van de agenten over zijn voet gereden. Toen de politie daarop de vrouw wilde aanhouden, verzette zij zich heftig. Zij schold de agenten uit, trapte een agent tegen zijn benen, krabde een andere agent in zijn gezicht en uitte doodsbedreigingen. Ook trapte ze tegen de politieauto die beschadigd raakte. De vader van de vrouw die op het lawaai afkwam, schopte een van de agenten in zijn gezicht en beet een ander in zijn arm.

De verdachte ontkende de feiten niet maar gaf aan niet de bedoeling te hebben gehad een agent te raken met haar auto. De officier van justitie stelde vast dat ze dat wel had gedaan. De feiten zoals die in het onderzoek naar voren komen merkte hij aan als mishandeling, vernieling, belediging en bedreiging. “Verdachte ging die avond als een wilde tekeer”, vatte de officier van justitie samen. Hij sprak van een gebrek aan respect voor onze hulpverleners. “Politieagenten komen geregeld in aanraking met geweld en kunnen geen stap terug doen, zij moeten handelend optreden. Zij handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood. Geweld tegen politieagenten is daarom onaanvaardbaar en vraagt om een stevige reactie.”

De officier van justitie hield ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de vrouw. Deskundigen hebben een aantal stoornissen bij haar vastgesteld. In combinatie met een laag intelligentieniveau maakt dit dat zij snel in dit soort geweldssituaties terecht komt. De officier van justitie eiste zodoende een gevangenisstraf van 103 dagen waarvan 100 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en daarnaast een werkstraf van 180 uur. Verder moet verdachte behandeling ondergaan en toezicht en begeleiding krijgen. Tenslotte moet zij de schade en het letsel dat zij heeft veroorzaakt vergoeden. De rechtbank doet op 3 februari uitspraak in deze zaak.

De vader werd vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken waarvan vier voorwaardelijk. Ook hij moest een schadevergoeding betalen aan de agent die hij in zijn gezicht had getrapt.