Rotterdammer verdacht van opruiing langer vast

De 45-jarige Rotterdammer die afgelopen woensdag is aangehouden op verdenking van opruiing blijft 14 dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam vandaag beslist. 

Verdenking

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de verdachte van het plaatsen van zeven opruiende berichten op social media. Dit is gebeurd in de periode van juni 2020 tot december 2021. Deze berichten hebben er toe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet. Omdat het onderzoek op dit moment nog loopt, kan het OM daar niet inhoudelijk op reageren. 

Vrijheid van meningsuiting

De vrijheid van meningsuiting is een van de fundamentele rechten in de Nederlandse wet. Je mag dus zeggen en vinden wat je wil. Maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen anderen nooit mogen aanzetten tot het plegen van strafbare feiten. Als dat wel gebeurt heeft het OM de taak, als handhaver van de wet, om op te treden.