Jongens voor de kinderrechter voor steekpartij

Steeds  vaker zien we dat jonge kinderen met flinke messen op straat lopen en niet terugdeinzen ze ook te gebruiken. Op 2 november was het raak op de Koningsstraat in Den Haag. Twee jongens van 16 en 17 jaar stonden deze week voor de kinderrechter.

Aan het steken ging een ruzie via whatsapp vooraf. De 16-jarige jongen sprak met het slachtoffer af om elkaar op de Koningsstraat te zien en ging daar samen met de 17-jarige verdachte naartoe. Allebei namen ze een mes mee.

Waarom het die middag uit de hand liep is niet duidelijk geworden, maar de messen werden getrokken. Volgens getuigen hebben beide verdachten een keer gestoken. Het slachtoffer is geraakt in zijn been en in zijn borst.

De impact van de steekpartij, van steekpartijen in het algemeen, is enorm. "Om te beginnen mag het een wonder heten dat het slachtoffer het heeft overleefd," aldus de officier van justitie. "Maar het gebeurde ook op klaarlichte dag in een levendige straat. Mensen waren boodschappen aan het doen, kinderen kwamen van school, omwonenden keken uit hun raam; allemaal hebben ze de steekpartij of daarna de plassen bloed gezien."

Geen besef

Wat zorgwekkend is, is dat beide verdachten zich niet heel bewust lijken van wat ze hebben aangericht. De ene stuurde na het steken nog een appje naar het slachtoffer dat die had gegild als een wijf, de dood heeft gezien maar verdachte hem het leven had gegund. De ander liep nota bene in een schorsing; na een woningoverval had de rechtbank hem tijdelijk vrijgelaten om hem nog een kans te geven. Nadat hij weer was aangehouden, zou hij ook nog een medegedetineerde hebben mishandeld.

Voor die laatste eiste het OM nu 18 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met daaropvolgend een gedragsbeïnvloedende maatregel voor de duur van een jaar. Tegen de 16-jarige verdachte eiste de officier van justitie 12 maanden jeugddetentie waarvan 3 voorwaardelijk, met streng toezicht door de jeugdreclassering. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.