Man voor rechter voor aanranding en verkrachting

In korte tijd werden vorig jaar drie vrouwen op straat belaagd, aangerand of zelfs verkracht. Dat gebeurde op 3 en 5 augustus in Zoetermeer. Een 21-jarige man uit die stad kon worden aangehouden en stond dinsdag voor de rechter.

De man sprak de vrouwen op straat aan. De eerste in de vroege ochtend van 3 augustus, de tweede in de nacht van 4 op 5 augustus en de derde in de avond van 5 augustus. Hij vroeg om een sigaret, of om geld, maar begon zich vervolgens al snel agressief op te dringen. Hij zei bijvoorbeeld dat hij de vrouwen "lekker" vond en dat hij seks met ze wilde.

Stuk voor stuk probeerden de vrouwen van hem weg te komen, maar dan greep hij ze bij de arm. De eerste twee slachtoffers werden door de man verkracht: hij ging met zijn hand in hun broek en is met zijn vingers binnengedrongen. De derde vrouw wist zich al eerder los te trekken en kon voorkomen dat hij verder ging dan een hand op haar billen. Bij alle drie de vrouwen nam de man ook geld mee, of pasjes, een telefoon. De tweede vrouw probeerde zich nog te verweren met een markeerspray, maar de man pakte het flesje af. Hij gebruikte het nota bene de volgende avond zelf tegen het derde slachtoffer.

Geen inzicht

Verdachte is in 2015 als vluchteling uit Eritrea naar Nederland gekomen. Hij woont nu met zijn familie in een flatje in Zoetermeer, ogenschijnlijk zonder problemen. Wat de trigger is geweest om plots drie avonden op rij vrouwen te belagen is niet duidelijk geworden; verdachte heeft tot aan de zitting twee van de drie feiten ontkend. En ook bij de rechter bekende hij maar mondjesmaat. Dat baart het Openbaar Ministerie grote zorgen. Gelukkig kon de politie hem destijds snel opsporen en aanhouden.
 
Deskundigen die de man hebben onderzocht adviseren tbs met dwangverpleging. De officier van justitie eiste 40 maanden cel en tbs met dwangverpleging. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.