Geen oplossing voor "De moord op de Indiaan"

Nieuw onderzoek de afgelopen anderhalf jaar naar de moord in 1999 op Hans Schonewille, bekend als "de Indiaan", heeft niet geleid tot een oplossing van het misdrijf. De zaak blijft open staan als cold case. De nabestaanden van Hans Schonewille zijn daarvan vandaag op de hoogte gebracht.

Het levenloze lichaam van de 47-jarige Hans Schonewille uit Leiden werd op 11 juni 1999 gevonden op een afgelegen plek in Aarlanderveen. Hij bleek te zijn doodgeschoten. Ondanks intensief onderzoek lukte het niet de zaak op te lossen. Het werd een cold case, waarvoor op gezette tijden nog aandacht werd gevraagd. De afgelopen anderhalf jaar is weer intensief aan de zaak gewerkt, en in de hoop tot een doorbraak te komen werd ook de media-aandacht opgevoerd.

Dat begon in maart 2021 met een 6-delige podcastserie, gemaakt in samenwerking met Opsporing Verzocht. Het Openbaar Ministerie loofde 30.000 euro tipgeld uit voor de tip die zou leiden tot het oplossen van de zaak. In de maanden erna is in de regionale en landelijke opsporingsprogramma's meerdere keren aandacht aan het dossier besteed.

Uitgebreid nieuw onderzoek

Het cold-caseteam van de politie heeft ondertussen opnieuw uitgebreid tactisch en forensisch onderzoek gedaan. Getuigen en andere betrokkenen zijn opnieuw gehoord, in een mediacampagne zijn flyers uitgedeeld, er zijn tips uitgelopen en er is navraag gedaan in de uitgaanswereld. Tientallen forensische sporen zijn ingestuurd naar het NFI. Daar is er met nieuwe technieken nogmaals onderzoek naar gedaan.

Er zijn zes personen als verdachte gehoord, maar dat heeft niet tot een vervolging geleid. Daarvoor is onvoldoende bewijs gevonden.

Zaak blijft cold case

Ondanks alle aandacht en het nieuwe onderzoek, is het in de zaak van Hans Schonewille het afgelopen jaar niet tot een oplossing gekomen. In Leiden en omgeving is veel over de zaak gepraat, maar dat heeft niet geleid tot concrete, feitelijke aanwijzingen wat er met Schonewille is gebeurd. Dit is met name spijtig voor de nabestaanden, die nog dagelijks worstelen met de vraag wat hem is overkomen, waarom en wie daarvoor verantwoordelijk is of zijn.

De zaak blijft een cold case. Dat betekent dat hij weer wordt opgepakt zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt, van buitenaf dan wel door nieuwe eigen analyses. Het tipgeld blijft beschikbaar voor wie concrete, bruikbare informatie kan delen.

Luister hier de podcast terug, of lees over de zaak op de website van Opsporing Verzocht.