OM eist 8 jaar tegen IS-vrouw

Tegen de eerste IS-vrouw die de Nederlandse regering terughaalde uit een gevangenkamp in Syrië is woensdag door het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 8 jaar geëist voor deelneming aan een terroristische organisatie.

De officier van justitie hield de rechtbank voor dat de 28-jarige vrouw heeft deelgenomen aan twee terroristische organisaties, die verantwoordelijk zijn voor zeer veel gruwelijkheden. “Voor beide organisaties waren mensonterende misdrijven als onthoofdingen doodnormaal. Ze zijn verantwoordelijk voor dood en verderf in Syrië en Irak”, aldus de officier van justitie.

De vrouw uit Gouda reisde in 2013 met haar man naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. De vrouw ondersteunde niet alleen haar man als IS-strijder, maar had ook zelf een belangrijke rol in een vrouwenbataljon in Raqqa. Daarin werden vrouwen getraind om te vechten en leerden zij hoe met wapens om te gaan.

De Nederlandse zou trainingen hebben gegeven aan tientallen andere vrouwen in het gevechtsbataljon Khatiba Nusaybah.

Volop overtuigd

Vooraf aan haar vertrek heeft de vrouw volgens het OM zich het jihadistisch gedachtengoed eigen gemaakt. Zij wist heel goed wat er in Syrië aan de hand was toen zij er naar toe ging. Uit chats in een WhatsApp groep valt op te maken dat de vrouw volop overtuigd was van de gewelddadige jihad ideologie en jonge vouwen opriep ook naar het strijdgebied te komen.

Tot eind mei 2014 sloten de vrouw en haar man zich aan bij Jabhat- al-Nusra. Daarna verbleven zij op verschillende plaatsen in Syrië waar IS de dienst uitmaakte. Zij beschikten ook over vuurwapens. De vouw maakte via social media enthousiast propaganda voor het leven bij IS. Haar man werkte als politieagent voor de terroristische organisatie.

Het stel werd in augustus 2017 bij de val van Raqqa gevangen genomen, waarna de vrouw werd opgesloten in een Koerdisch kamp. Haar man is in Irak ter dood veroordeeld vanwege het gebruik van chemische wapens. Hij is in afwachting van de uitvoering van dit vonnis. In juni 2021 is de vrouw met drie  kinderen door een Nederlandse delegatie opgehaald uit Syrië.

Het OM heeft de rechtbank ook gevraagd aan de vouw een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen.

De rechtbank Rotterdam doet op 1 juni uitspraak.