Vrijspraak gevraagd voor twee verdachten van dood door schuld

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag vrijspraak verzocht voor twee verdachten die terecht stonden voor hun betrokkenheid bij de dood van Jacky Vermeulen in mei 2020 in Utrecht. De twee stonden terecht voor dood door schuld. In de visie van het Openbaar Ministerie kan de tragische dood van het toen 22-jarige slachtoffer de verdachten echter niet verweten worden.  

Vast staat dat in de vroege ochtend van 24 mei 2020 een aanvankelijk gezellig feestje van een klein groepje vrienden in Utrecht een dramatische wending kreeg. Jacky Vermeulen, een bij zijn familie en vele vrienden zeer geliefde jongen, is een van de aanwezigen. Meerdere getuigen verklaren dat hij onder invloed van alcohol en een grote hoeveelheid lachgas zich vrij plotseling agressief begon te gedragen tegen de andere aanwezigen. Daarbij heeft hij onder andere personen naar de hals gegrepen en een kopstoot uitgedeeld. Een van de vrienden die het voornamelijk moest ontgelden, heeft hierop zijn toevlucht gezocht tot de slaapkamer en zich achter een matras verstopt. Nadat aanwezigen vergeefs hadden geprobeerd het latere slachtoffer de woning uit te krijgen, ontstond in de slaapkamer een nieuwe confrontatie. In afwachting van de gealarmeerde politie hebben de twee verdachten het slachtoffer op zijn buik op het bed in bedwang gehouden. Daarbij is minutenlang met kracht op zijn lichaam gedrukt. Toen de politie arriveerde, lieten de verdachten het slachtoffer los. Hij bleek toen niet meer aanspreekbaar te zijn. Reanimatie ter plekke mocht niet meer baten. Uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer door zuurstofgebrek om het leven is gekomen.

De gang van zaken die avond zoals die geschetst is door getuigen en de verdachten, wordt ondersteund door foto’s, tekstberichten en camerabeelden die binnen het onderzoek zijn veiliggesteld. Uit afgeluisterde telefoongesprekken van getuigen en verdachten blijkt bovendien niet dat de gang van zaken anders zou zijn dan zij bij de politie hebben verklaard, of dat er verklaringen onderling zouden zijn afgestemd.

Schuldvraag

De vraag die vandaag centraal stond, is of de twee verdachten door de wijze waarop zij gehandeld hebben in juridische zin schuld hebben aan het tragische overlijden van Jacky. Daarvoor is het vereist dat zij een verwijtbare, evidente en grove fout hebben gemaakt. Het Openbaar Ministerie meent dat dat niet het geval is. Hoewel het in de visie van de officieren van justitie vast staat dat het overlijden het gevolg is van het in bedwang houden door de twee verdachten, kan hen de wijze waarop zij gehandeld hebben niet verweten worden. Er was sprake van plotselinge, heftige agressie door het slachtoffer. De verdachten en andere aanwezige vrienden waren bang voor hem en hebben getracht het conflict te de-escaleren door te proberen hun vriend de woning uit te krijgen of door naar de slaapkamer te vluchten. Toen hij desondanks toch de slaapkamer bereikte en daar de aanval zocht, is de politie gebeld en hebben de verdachten Jacky - die een stuk langer en zwaarder was dan zijzelf - op het bed in bedwang gehouden. Ze hebben daarbij zijn hoofd vrij gelaten. Onder deze omstandigheden was er in de visie van het Openbaar Ministerie geen andere manier om het slachtoffer in afwachting van de komst van de politie onder controle te houden, dan hem stevig vast te pakken en vast te houden. Het dramatische gevolg, de dood van hun vriend, hebben de verdachten nooit gewild en kan hen ook niet als verwijtbaar aangerekend worden. 

De officieren van justitie hebben de rechtbank daarom verzocht om de verdachten in deze trieste zaak vrij te spreken. Het Openbaar Ministerie realiseert zich dat dat voor de familie en vrienden die hun dierbare hebben verloren een moeilijk te verteren standpunt is.

De rechtbank doet op 17 juni uitspraak.