De ‘bouwmarkt van de wietteelt’: Celstraffen en hoge boetes geëist voor langdurig faciliteren van grootschalige en professionele hennepteelt

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag tot anderhalf jaar gevangenisstraf en geldboetes tot 81 duizend euro geëist tegen vijf mannen en vijf bedrijven die verdacht worden van het faciliteren van hennepteelt en aanverwante feiten. Door op zeer grote schaal afnemers te voorzien van materialen om hennep te telen, zijn zij in de visie van het OM jarenlang een cruciale schakel geweest in de grootschalige georganiseerde hennepteelt en -handel in binnen- en buitenland.

Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat de verdachten in de periode tussen 2015 en 2018 voor meer dan honderd miljoen euro hebben omgezet. Daarvoor beschikten zij onder meer over meerdere loodsen in Nieuwegein met – zoals de officier van justitie het beschreef – de omvang van een IKEA-magazijn. Vrijwel alles wat nodig is voor het telen van hennep was verkrijgbaar; van koolstoffilters en kweektenten tot voedingsmiddelen en anti-detectiefolie. Een landelijke krant sprak kenmerkend over de ‘bouwmarkt van de wietteelt’. Met de verkochte materialen hebben de verdachten voor miljarden aan hennepproductie gefaciliteerd. De verdachten hebben daarbij in die periode volgens berekeningen een kleine tien miljoen euro winst gemaakt. 

Transacties en orders onderzocht

In 2017 startte het onderzoek naar het bedrijf H.G.P. Groothandel B.V. in Nieuwegein op basis van restinformatie uit andere onderzoeken en meldingen van verdachte transacties. Het team Financieel Economische criminaliteit (FinEC) van de politie-eenheid Midden-Nederland heeft uitgebreid financieel onderzoek gedaan. Behalve H.G.P. werden tijdens het onderzoek ook vier verwante bedrijven, waaronder een growshop, en vijf bij deze bedrijven betrokken natuurlijke personen als verdachte aangemerkt. Rechercheurs hebben de transacties en samenstelling van de orders van de bedrijven nauwkeurig onderzocht. Daarnaast zijn telefoons afgeluisterd, transporten geobserveerd en hebben agenten werkend onder dekmantel informatie ingewonnen in Spanje en Portugal. In oktober 2018 leidde het onderzoek tot een doorzoeking in onder andere de loodsen in Nieuwegein, waarbij behalve de complete voorraad ook de administratie in beslag genomen werd.

Leverancier voor professionele hennepteelt

Uit het genoemde onderzoek blijkt dat de activiteiten van de verdachten geheel gericht waren op het faciliteren van de professionele en grootschalige hennepteelt. De groothandel was geen gewone tuinbouwgroothandel met een incidentele hennep gerelateerde klant, zoals zij zich wel voordeden. Het assortiment paste precies bij hetgeen nodig is voor hennepteelt. Ook blijkt onder meer uit het omvangrijke onderzoek naar transacties dat de doelgroep niet de hobbyist was die kweekt voor eigen gebruik. Ruim 91 procent van de klanten nam goederen af die volgens de Aanwijzing Opiumwet bestemd waren voor de professionele hennepteelt. Dat betrof maar liefst 99,6 procent van de ruim honderd miljoen euro omzet in de periode 2015 – 2018 .

Betalingen met grote contante bedragen niet gemeld

Behalve van het faciliteren van hennepteelt worden de groothandel, haar twee directeuren en de growshop ook verdacht van het veelvuldig niet melden van contante betalingen boven de vijftienduizend euro. Drie holdingmaatschappijen worden verdacht van het witwassen van de winsten van H.G.P. (ruim tien miljoen euro).

Celstraffen en boetes

Het wordt de verdachten zwaar aangerekend dat ze voor eigen gewin de ondermijnende criminaliteit  hebben gefaciliteerd, die gepaard die gaat met geweld, intimidaties en afpersingen. Voor elk van de vijf mannen is gekeken naar het aandeel dat zij hebben gehad en is rekening gehouden met onder andere hun strafblad en persoonlijke omstandigheden. Tegen de twee directeuren, mannen van 50 en 49 jaar oud uit Nieuwegein, zijn celstraffen geëist van anderhalf jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk, naast een boete van 81 duizend euro. Tegen twee vertegenwoordigers, mannen van 53 en 56 jaar oud uit Tilburg en Soesterberg, zijn celstraffen geëist van een jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tegen de vijfde verdachte, een man van 26 jaar oud uit Nieuwegein, is een geheel voorwaardelijke celstraf geëist van drie maanden, naast een geldboete van tienduizend euro. Ook tegen een van de bedrijven is een boete van tienduizend euro geëist. 

Beslag en ontneming van crimineel verkregen winst

Na de doorzoeking in oktober 2018 is onder meer de gehele voorraad van de groothandel in de loodsen in Nieuwegein in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie heeft verbeurdverklaring hiervan gevorderd. Ook op onder meer diverse panden en banksaldi van vervolgde BVs is beslag gelegd. Als de rechtbank tot een veroordeling komt, zal het Openbaar Ministerie door een ontnemingsprocedure alle winst die de verdachten met criminele activiteiten hebben gemaakt  terugvorderen.