Verdachte overgeleverd voor opruiing en bedreiging

Een 59-jarige man die al enige tijd in Noord-Ierland verbleef en in Nederland wordt verdacht van opruiing en bedreiging, mag van de Noord-Ierse rechter worden overgeleverd. Hij zal deze week worden overgebracht naar Nederland en hier worden voorgeleid voor zes gevallen van opruiing.

De overleveringsprocedure op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie in Den Haag loopt sinds december 2020. De man is meerdere keren aangehouden geweest en weer onder voorwaarden vrijgelaten, maar zat nu sinds 27 augustus 2021 wegens overtreding van die voorwaarden opnieuw vast en is sindsdien in overleveringsdetentie gebleven. Vorige week heeft de Noord-Ierse rechter in hoger beroep de overlevering toegestaan.

Het is de bedoeling om de man nog deze week te laten overbrengen naar Nederland. Hij zal dan worden voorgeleid voor zes feiten:

- Opruiing tot geweld tegen de rechtspraak;
- Opruiing tot een strafbaar feit tegen de gemeente Bodegraven;
- Opruiing tot geweld tegen de gemeente Bodegraven;
- Opruiing tot ontvoering van, en bedreiging van RIVM-directeur Jaap van Dissel;
- Opruiing tot geweld tegen, en bedreiging van RIVM-directeur Jaap van Dissel;
- Opruiing tot geweld tegen het Algemeen Dagblad.

Drie andere mannen met wie de verdachte het zogenaamde “Red Pill Journal” onderhield, waarop een deel van de strafbare feiten zouden zijn gepleegd, werden eerder al voor de rechter gebracht. Die veroordeelde hen in juni tot (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen. Ook werd een van de drie eerder veroordeeld voor de opruiing tot geweld tegen Jaap van Dissel, waarvan de man die nu wordt overgeleverd ook wordt verdacht.