Bende Scheveningers en Duindorpers smokkelde jarenlang duizenden kilo’s coke

In iets meer dan een maand vervoerde een illegale transportlijn ruim 880 kilo cocaïne van Scheveningen naar Oldbury in Engeland. Dat gebeurde door blokken coke te verstoppen tussen dozen met printercartridges. En de pallets met cartridges te laten vervoeren door een bonafide koeriersdienst. Vandaag hoorden negen verdachten strafeisen tot twaalf jaar cel tegen zich eisen.

Volgens het OM was de transportlijn jarenlang actief en hebben de verdachten er grof geld mee verdiend. Want degenen die de cocaïne voor vervoer aanleverden, betaalden 2.000 euro per kilo voor de smokkel naar Engeland. Dat geld werd verdeeld tussen de Engelse en de Nederlandse tak van de transportlijn. Die laatste tak bestond met name uit Scheveningers en Duindorpers.

In april 2020 startte de politie een onderzoek naar één van de verdachten op basis van informatie van de criminele lichtingendienst. Toen de server van Encrochat door de Franse justitie gekraakt werd, kwam dat onderzoek in een stroomversnelling. Plots kreeg het onderzoeksteam de beschikking over duizenden geheime chats van de groep.

‘Zureharing’

Via hun extra beveiligde Encrochat-telefoons chatte de groep onderling vrijelijk over alles wat de transportlijn aanging. Ze gebruikten daarbij schuilnamen als ‘zureharing’, ‘strandjutter’ en ‘Scheveninger’. Maar doordat ze daarbij persoonlijke informatie deelden (zoals een verjaardag of een foto van stapels geld in de woning van één van de verdachten), zijn de schuilnamen te koppelen aan de verdachten.

Uit de chats komt volgens het OM het volgende beeld naar voren. De transportlijn was eigendom van Jerry den D., Tonny K. en Donny H. Die laatsten werden ook wel ‘Bert en Ernie’ genoemd of ‘Knabbel en Babbel’. Waarschijnlijk omdat ze vaak samen optrokken. Deze drie zijn voor het OM hoofdverdachten. Tonny K. en Donny H. worden in deze zaak vervolgd. Het wachten is op de uitlevering van Jerry den D. door de Verenigde Arabische Emiraten.

Koeriersdienst

Heel belangrijk voor de organisatie waren ook Michel van den B. en zijn oom René van den B. De eerste omdat hij optrad als makelaar tussen de leiders van de transportlijn en zijn oom. Die laatste runde als zelfstandig ondernemer een depot voor een grote, bonafide, internationaal opererende koeriersdienst. Bij hem werden de pallets met smokkelwaar aangeleverd, aangemeld in het systeem van de koeriersdienst en opgehaald.

Nietsvermoedend gingen daarna de medewerkers van de koeriersdienst op stap met honderden kilo’s cocaïne. Tot 13 april 2021; toen hield de politie een grote actie waarbij vierhonderd agenten werden ingezet, 37 doorzoekingen verricht en ook acht verdachten aangehouden.

Criminele organisatie

Volgens de officieren van justitie kan voor alle verdachten (met uitzondering van Dennis K.) bewezen worden dat zij betrokken waren bij ten minste drie cocaïnetransporten naar Engeland in 2020. Daarbij ging het om ruim 880 kilo cocaïne. Het grootste deel daarvan - zo’n 430 kilo - werd voor vervoer aangeleverd door Ylber H., één van de negen verdachten. Verder staat het voor het OM vast dat de negen samen een criminele organisatie vormden, gericht op de uitvoer van cocaïne.

Zo had Dennis K. zich voor 200.000 euro ingekocht in de organisatie. Hij hield zich onder meer bezig met de stashauto’s: auto’s met verborgen laadplekken die gebruikt werden om geld en cocaïne in te verbergen en te vervoeren. Andere leden waren Melvin S. (die betrokken was als inpakker en koerier), Quinten L. (die dienst deed als geldkoerier) en James Q. (een Engelsman die speciaal was overgekomen uit Engeland om in Nederland uitvoerende werkzaamheden te verrichten voor de cocaïne-transportlijn).

Knokploeg

Uit de chats blijkt verder dat de organisatie geweld bepaald niet schuwde. Zo beschikte zij permanent over een knokploeg. Die kon worden ingezet om mensen die te veel praatten, te intimideren. Maar net zo makkelijk om concurrerende glazenwassers de wijk uit te slaan.

Verder werden er voorbereidingen getroffen om één van de personen die bij het cocaïnetransport betrokken was, te liquideren. Die werd onder meer verantwoordelijk gehouden voor de onderschepping door de Engelse politie van een deel van een cocaïnetransport naar Oldbury in mei 2020. Verder dan voorbereidingen kwam het gelukkig niet, mogelijk doordat de Franse justitie de Encrochat-server had gehackt.

Strafeisen

De officieren van justitie eisten vandaag twaalf jaar cel tegen Donny H. en Tonny K.; tien jaar tegen Michel van den B. en Ylber H.; acht jaar tegen René van den B.; zeven jaar tegen Melvin S.; zes jaar tegen James Q.; vijf jaar tegen Quinten L.; en drieëneenhalf jaar tegen Dennis K. De uitspraak is voorzien voor 21 oktober.

Na de strafzaak zal het OM tegen een aantal verdachten ook een ontnemingszaak voeren met als doel hen miljoenen aan crimineel geld te ontnemen. Het is aannemelijk dat zij over verschillende jaren zo’n tweehonderd transporten naar Engeland hebben georganiseerd waarbij ruim 16.000 kilo cocaïne is vervoerd.

* Voor het overzicht in deze omvangrijke zaak met negen verdachten communiceert het OM de voornamen en eerste letter van de achternamen van verdachten (zoals gebruikelijk is in de media). En niet (zoals het OM meestal doet) alleen leeftijd en woonplaats.