Vier verdachten blijven in overleveringsdetentie na EAB België

De officier van justitie in Amsterdam heeft vandaag besloten dat de overleveringsdetentie van vier mannen van 20, 21, 29 en 48 jaar oud wordt voortgezet. De Belgische autoriteiten hebben om hun overlevering verzocht. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij plannen om de Belgische minister van Justitie te ontvoeren.

De vier mannen werden afgelopen zaterdag en zondag in Den Haag en omgeving aangehouden nadat de Belgische autoriteiten daar middels een Europees Arrestatiebevel (EAB) om hadden verzocht.

De mannen zijn vandaag voorgeleid aan een officier van justitie werkzaam bij het Internationaal Rechtshulpcentrum (IRC) van het arrondissementsparket in Amsterdam. In Nederland is het zo georganiseerd dat álle overleveringszaken vanuit Nederland naar een ander land binnen de EU door het Amsterdamse IRC in behandeling worden genomen.

De officier van justitie heeft besloten dat de vier mannen in overleveringsdetentie blijven. Ook blijven de beperkingen nog van kracht, wat betekent dat ze met niemand behalve met hun advocaat contact mogen hebben.

Geen van de vier mannen heeft ingestemd met de overlevering. Dat betekent dat het aan de Internationale Rechtshulp Kamer (IRK) van de Amsterdamse rechtbank is om te beslissen of de overlevering wordt toegestaan. Die openbare zitting zal binnen zestig dagen vanaf nu plaatsvinden.