OM eist celstraffen wegens uitbuiting op de Amsterdamse Wallen

Vandaag hebben de officieren van justitie celstraffen van 32 en 54 maanden geëist tegen twee Bulgaarse mannen van 44 en 32 jaar oud. De mannen worden ervan verdacht verschillende vrouwen te hebben uitgebuit die ze op de Amsterdamse Wallen aan het werk hadden gezet. Beide mannen worden verdacht van mensenhandel.

De officieren beschreven vandaag uitvoerig wat het politieonderzoek naar de beide verdachten van mensenhandel heeft blootgelegd. Jarenlang werden vrouwen uitgebuit, bedreigd, vernederd en beledigd. Door beide verdachten werd de loverboy-methode succesvol ingezet. De vrouwen in kwestie werden verliefd op de verdachten, die tegelijkertijd de vrouwen uitscholden en als een stuk vuil behandelden. Lieve woordjes werden afgewisseld met scheldkanonnades.

Geen aangifte

Hoewel de verschillende vrouwen een geïsoleerd bestaan leidden, geven zijzelf aan vrijwillig te werken. De vrouwen, die naar het standpunt van het OM door de beide verdachten zijn uitgebuit, zien zichzelf niet als slachtoffer. Ze weigerden dan ook om aangifte te doen. Het OM vermoedt dat dat te maken heeft met de afhankelijkheid en kwetsbaarheid van de vrouwen, die mogelijk uit angst voor de verdachten geen aangifte durfden te doen.

De beide verdachten werden in september 2016 aangehouden in een internationaal onderzoek in onder meer België en Bulgarije naar mensenhandel. In deze zaak gaat het dan ook om relatief oude feiten, gepleegd in de periode 2010 tot 2016. Maar ondanks dat tijdsverloop gaat om feiten die er nog steeds zeer toe doen vanwege de ernst en omvang van de seksuele uitbuiting. Aanvankelijk stond deze zaak ruim twee jaar geleden op zitting gepland, maar dat ging toen niet door vanwege corona.

Het dossier, met onder meer tapgesprekken en heimelijk opgenomen gesprekken (OVC), laat zien dat de vrouwen die dag en nacht aan het werk waren, geregeld ook tijdens ziekte moesten doorwerken. Ook als ze vermoeid waren moesten ze werken. Als ze zelf iets wilden kopen, zelfs de meest eenvoudige en betaalbare spullen, moesten ze daarvoor toestemming aan één van de verdachten vragen. De vrouwen moesten door middel van gecodeerde SMS-berichten dagelijks hun verdiensten aan de verdachten doorgeven.

Financieel gewin

De officieren vanmiddag op zitting: “De verdachten hebben op zeer kwalijke wijze misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van deze vrouwen. De verdachten hebben bewust een actieve rol gehad bij de uitbuiting van de slachtoffers. Financieel gewin was het belangrijkste motief. Het belang van de slachtoffers bij het behoud van hun waardigheid en zelfbeschikkingsrecht is daar volledig ondergeschikt aan gemaakt. Uit tapgesprekken met de slachtoffers volgt dat de verdachten op een denigrerende wijze met de vrouwen om gingen en dat zij met weinig eerbied en respect over hen spraken. De vrouwen leken maar goed voor één doel. (-) Terwijl de vrouwen hard aan het werk waren en zware dagen en nachten hadden, gaven de verdachten het geld uit en genoten van een zorgeloos leven.”

Uitspraak: 28 november.