OM strafbeschikking voor ongeval 14-jarige sushibezorger

In januari 2020 raakte een 14-jarige sushibezorger in Tilburg ernstig gewond toen hij om 20.00 uur met zijn elektrische fiets in botsing kwam met een stadsbus.

Het Openbaar Ministerie (OM) legde in september 2022 de eigenaar van het restaurant, waarvoor de jongen werkte, een strafbeschikking op voor overtreding van de Arbeidstijdenwet en de Nadere Regeling Kinderarbeid.

De eigenaar moet een werkstraf van 120 uur verrichten omdat hij de jeugdige bezorger na 19.00 uur heeft laten werken, waarbij deze een ongeval is overkomen.

Voorafgaand aan het opleggen van bovenstaande OM strafbeschikkingen heeft het OM contact gehad met de beide slachtoffers.

Nadere regeling kinderarbeid

Voor kinderen tot 16 jaar is de Arbeidstijdenwet verder uitgewerkt in de Nadere regeling kinderarbeid. Die beschrijft wat een kind op de werkvloer mag doen. Kinderen van 13 t/m 15 jaar mogen lichte, niet-industriële werkzaamheden doen. Bijvoorbeeld schoonmaken, oppassen, vakken vullen, bollen pellen en meewerken in de bediening.