Schiedammer tijdens Coolsingel-rellen: ‘Laat dit een voorbeeld zijn voor de hele wereld’

“Kijk wat er gebeurt in Rotterdam. Laat dit een voorbeeld zijn voor de hele wereld! Genoeg is genoeg! Genoeg is genoeg!” Dat en nog veel meer riep een 45-jarige Schiedammer tijdens een livestream op Facebook. Die maakte hij tijdens de rellen op de Coolsingel op vrijdagavond 19 november 2021. Vandaag stond de man voor de rechter en hoorde vijf maanden celstraf tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging.

Die avond zochten honderden relschoppers op de Coolsingel de confrontatie met de politie omdat zij het niet eens waren met anti-corona-maatregelen van de regering. Bij de rellen raakten meerdere mensen gewond en werden tientallen personen aangehouden. Ook gingen verschillende politieauto’s in vlammen op en moest het treinverkeer van en naar Rotterdam worden stilgelegd. De politie voelde zich dusdanig in het nauw gedreven dat zij zich gedwongen zag gericht te schieten op de relschoppers.

Ook de Schiedammer was bij de rellen. Naar eigen zeggen alleen maar om verslag te doen via een livestream op Facebook. Daarbij riep hij onder meer: “Genoeg is genoeg, het volk spreekt. Hier vanuit Rotterdam, laat deze vlam verspreiden over Nederland! Want genoeg is genoeg. Hier wordt de grens getrokken. Rutte, Grapperwaus zien jullie dit? De Jonge? Dit hebben jullie te verantwoorden!”. En: “Hey Amsterdam, wat doen jullie? Jullie gaan koffie drinken op het Museumplein, schaam je kapot!. Utrecht, wat doen jullie? Geen ene reet! Eindhoven, wat doen jullie? Kijk wat er gebeurt in Rotterdam. Laat dit een voorbeeld zijn voor de hele wereld! Genoeg is genoeg! Genoeg is genoeg!”

Bedreiging

Daarnaast heeft de Schiedammer van 17 november 2021 tot en met 26 januari 2022 de politie meerdere keren bedreigd via Facebook, Twitter en YouTube. Verdachte vindt dat politiemensen voor een tribunaal moeten verschijnen en dan de doodstraf moeten krijgen. Hij zegt het geen enkel bezwaar te vinden om als aanklager, rechter of beul bij zo’n tribunaal op te treden. De verdachte ziet dit als zijn mening waar hij vanwege de vrijheid van meningsuiting recht op heeft.

De officier van justitie zag dat tijdens de zitting vandaag anders: ‘Het in het vooruitzicht stellen van een tribunaal dat de doodstraf kan opleggen, is door uw rechtbank al eerder gekwalificeerd als bedreiging. De verdachte heeft deze uitingen in openbaarheid gedaan en bekent. Hij is daarmee strafbaar.”

Opruiing

Over de livestream op 19 november zei de officier van justitie: “Verdachte heeft veel meer gedaan dan alleen maar verslag doen van wat hij ziet. Op het moment dat je roept dat wat er in Rotterdam gebeurt (de rellen tegen het openbaar gezag), een voorbeeld is voor de rest van de wereld, […] maak je je schuldig aan opruiing. Verdachte prijst het optreden van de relschoppers. Hij roept zelfs andere steden expliciet op om in actie te komen. Zeker nu hij de uitlatingen doet, terwijl de rellen nog in volle gang zijn en dit alles plaatsvond in een periode waarin vaker sprake was van ongeregeldheden naar aanleiding van de coronamaatregelen, was er een zeer reële kans dat mensen hierdoor zouden worden aangezet tot het plegen van strafbare feiten.”

De officier van justitie eiste vijf maanden cel tegen de Schiedammer wegens opruiing en bedreiging. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.