Eis: zestien maanden cel voor te hard rijden onder invloed bij wegwerkzaamheden

Minstens 79 Kilometer per uur. Zo hard reed een 27-jarige man uit Drieborg (Groningen) op een plek waar je maar dertig mocht. Het ging om de kruising van de Haagweg en de Herenstraat in Rijswijk waar op die donderdag 25 augustus 2022 aan het riool werd gewerkt. In zijn roekeloosheid reed de verdachte een wegwerker aan. Die raakte ernstig gewond en liep onder meer een gecompliceerde been- en schedelbreuk op.

De 27-jarige man werd ter plekke door de politie aangehouden. Hij bleek niet over een rijbewijs te beschikken. Ook reed hij in andermans auto die hij zonder toestemming van de eigenaar had weggenomen. Verder was hij onder invloed van cannabis en zijn er sterke aanwijzingen van alcoholgebruik.

Bij zijn aanhouding verklaarde de verdachte alleen maar bijrijder te zijn geweest in de auto. De bestuurder zou zijn weggerend. Maar getuigen en camerabeelden vertelden een ander verhaal.

‘In slaap’

Later op het politiebureau gaf de verdachte toe zelf te hebben gereden, maar stelde in slaap te zijn gevallen. Daardoor zou hij de wegwerkzaamheden te laat hebben gezien. Volgens de politie was verdachte echter onder invloed, zoals ook uit een test bleek.

Eerder heeft de rechter de verdachte uit voorarrest geschorst. Bij die gelegenheid werd aan verdachte een drugsverbod opgelegd als voorwaarde, maar daar bleek hij zich niet aan te hebben gehouden.

Hardleers

Verder is de man in 2021 ook veroordeeld voor rijden onder invloed en zonder rijbewijs, zoals de officier van justitie op zitting toelichtte. “De verdachte heeft veel hulp en proeftijden gehad. Maar kennelijk leert hij nergens van. Dat heeft dit keer tot een verkeersslachtoffer geleid. Mijns inziens is het enige wat nog rest een forse gevangenisstraf.”

De officier eiste tegen de man zestien maanden cel en twee weken hechtenis vanwege het rijden zonder rijbewijs. De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.