Hel op aarde voor Poolse arbeidsmigrant

Passanten op het Havenplein in Leiden werden een jaar terug plots geconfronteerd met heftig geweld op straat. Een Poolse man werd door een ander volledig in elkaar gebeukt en daarna gestoken. Niemand kon toen beseffen wat er binnen al was gebeurd in de minuten of zelfs uren voordat het slachtoffer het huis kon ontvluchten.

Het slachtoffer had de twee verdachten niets misdaan. Hij woonde samen met de 33-jarige verdachte in een huis dat hem was toegewezen. Toen de 27-jarige verdachte zijn plek opeiste, zonder dat die daar enig recht op had, wilde het slachtoffer die logischerwijs niet zomaar opgeven. Dat was de enige aanleiding voor de ongekende explosie aan geweld die volgde.

Het slachtoffer werd ongenadig in elkaar geslagen. Hij kreeg klappen tegen zijn lijf en tegen zijn hoofd. De 27-jarige verdachte was daarbij de eerste agressor, maar de 33-jarige medebewoner voelde geen enkele schroom om mee te doen. Hij filmde een deel van de mishandeling, deelde zelf ook klappen uit en moedigde de 27-jarige man aan.

Verkracht en vernederd

Alsof de mishandeling niet al erg genoeg was, gingen de verdachten nog een stap verder. Het slachtoffer werd gedwongen om de 27-jarige man oraal te bevredigen. Dat werd opnieuw gefilmd en aangemoedigd door de 33-jarige verdachte, die duidelijk op zijn beurt stond te wachten en het slachtoffer ondertussen afranselde met een riem.

Nog steeds was het niet voorbij. Op een volgend filmpje is te zien hoe het slachtoffer op de grond ligt terwijl de 27-jarige verdachte over hem heen plaste. Dit was het moment waarop het slachtoffer eindelijk kon wegvluchten uit deze hel. Maar buiten bleek hij nog niet veilig.

De 27-jarige verdachte volgde het slachtoffer naar buiten. Getuigen zagen hoe hij op het slachtoffer zat en op zijn hoofd bleef inbeuken. Toen de getuigen begonnen te roepen, stopte de verdachte. Hij rende terug naar de woning en het leek eindelijk allemaal voorbij. Maar verdachte kwam terug met twee keukenmessen en stak het slachtoffer nog drie keer in zijn been.

Gebroken man

De volledige omvang van wat er was gebeurd werd pas duidelijk toen de politie de telefoon van de 33-jarige man wist te kraken. Uit de filmpjes bleek dat het allemaal nog veel erger was geweest dan het slachtoffer tegen de politie had kunnen of durven vertellen.

"Het slachtoffer kwam naar Nederland om te werken en geld te verdienen voor een betere toekomst", zei de officier van justitie donderdag in de rechtszaal. "Maar hij is als angstige en gebroken man weggevlucht, nadat hij uiteindelijk uit het ziekenhuis was ontslagen. Binnen enkele uren hebben deze verdachten het leven van een volstrekt onschuldige man verwoest."

Ze eiste tegen de 27-jarige verdachte 7 jaar cel en TBS met dwangverpleging en tegen de 33-jarige verdachte 4 jaar gevangenisstraf. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.