Strafrechtelijk onderzoek naar uitingen jaarwisseling Erasmusbrug

De politie is onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de uitingen die zijn geprojecteerd op de Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling. 

Discriminatie

Het OM is van mening dat de uitingen strafbaar zijn. Op basis van de context waarin de uitlatingen zijn gedaan en de samenhang daarvan meent het OM dat er sprake is van discriminatie. De vrijheid van meningsuiting is een van de fundamentele rechten in de Nederlandse wet. Je mag dus zeggen en vinden wat je wilt. Maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen nooit mogen aanzetten tot discriminatie of een andere bevolkingsgroep mogen beledigen. 

Specifieke getuigen

De politie komt graag in contact met specifieke getuigen: heeft u gezien waar de projectie vandaan kwam of heeft u iets gezien in de aanloop naar de jaarwisseling toe? Dan wilt de politie graag met u spreken. Dit kan via 0900-8844 of via dit tipformulier.