Jaar cel voor hulp bij ontsnappingspoging

Woensdagavond 12 oktober 2022 probeerde een gedetineerde te ontsnappen uit de PI Alphen. Hij had lakens aan elkaar geknoopt en die vanaf het dak over de buitenmuur gegooid. Een handlanger stond klaar om het geïmproviseerde touw verder over een hek te trekken. Ook had hij 100 meter verder een vluchtauto klaargezet. De handlanger – een 42-jarige man uit Bergen op Zoom – werd vandaag veroordeeld tot een jaar cel voor zijn hulp bij deze ontsnappingspoging.

De ontsnappingspoging werd een jammerlijke mislukking. De gedetineerde viel van het touw voordat hij over de muur was. En de gealarmeerde politie hield buiten de muren de handlanger aan.

Wie iemand helpt te ontsnappen uit de gevangenis, pleegt een ernstig strafbaar feit, zo benadrukte de officier van justitie vandaag op zitting: “De verdachte heeft door zijn handelen geprobeerd de beslissing van een rechter te frustreren. Dat getuigt van een totaal gebrek aan respect voor de rechtsorde”.

Degene die hij hielp, zat vast voor een zwaar feit. Die was eerder door de rechtbank veroordeeld tot zeventien jaar cel en TBS met dwang wegens moord. De officier eiste tegen de man uit Bergen op Zoom twaalf maanden cel waarvan twee maanden voorwaardelijk.  

Ontsnappen strafbaar?

Ontsnappen op zichzelf is niet strafbaar gesteld door de wetgever. Zolang bij de ontsnappingspoging geen nieuwe strafbare feiten worden gepleegd.

De politierechter vond hulp bij ontsnapping bewezen. Zij veroordeelde de man uit Bergen op Zoom tot een jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk. Conform de eis van de officier werd de auto die bij de ontsnappingspoging was gebruikt, verbeurd verklaard.