OM eist jeugddetentie en werkstraf tegen jongen (16) verdacht van explosies bij twee horecagelegenheden

De officier van justitie heeft vandaag 69 dagen jeugddetentie en een werkstraf van 200 uur geëist tegen een inmiddels 16-jarige jongen uit Amsterdam die ervan verdacht wordt afgelopen zomer bij twee horecagelegenheden in Amsterdam explosieven te hebben geplaatst en tot ontploffing te hebben gebracht.

De jongen wordt ervan verdacht in de nacht van 7 op 8 augustus 2022 opzettelijk een ontploffing teweeg te hebben gebracht bij het café In the City aan het Kleine-Gartmanplantsoen in het centrum van Amsterdam. Door de ontploffing werden de voordeur en het portiek verwoest. Ook wordt de jongen ervan verdacht twee dagen later, in de vroege ochtend van 10 augustus 2022, bij de Harbourclub aan de Cruquiusweg in oost een explosief te hebben geplaatst en tot ontploffing te hebben gebracht. Door die ontploffing is schade ontstaan aan de voordeur en ramen van het pand.

Harbourclub

Op camerabeelden is te zien dat vlak voor de explosie bij de Harbourclub twee jongens aan komen lopen. Een jongen met een grijs vest loopt naar het pand en vlak daarna volgt de explosie. Een getuige die na het horen van een knal buiten is gaan kijken, heeft verklaard een jongen over een hek te hebben zien klimmen. Later vindt de politie in een vuilnisbak aan de andere kant van dat hek onder meer dat grijze vest dat de jongen op de beelden draagt. Vermoedelijk heeft de jongen toen hij over het hek klom, daarbij gebruikgemaakt van een regenpijp want op die regenpijp zijn bloedsporen en vingerafdrukken van hem aangetroffen.

Dit is niet het enige bewijs. De telefoon van verdachte peilt rond dat tijdstip die betreffende nacht uit bij de Harbourclub. Gedurende de periode van een half jaar is het de eerste keer dat zijn telefoon op die locatie uitpeilde.

In the City

Het DNA van de verdachte wordt ook na de explosie bij café In the City aangetroffen. Op camerabeelden is te zien dat de verdachten zwarte sokken over hun handen dragen. Een van die sokken, met DNA van verdachte, is door de politie vlak na de explosie op de plaats delict aangetroffen. Ook hierbij geldt dat de telefoon van de verdachte rond dat tijdstip in de betreffende nacht in de omgeving van café In the City uitpeilde, terwijl dat gedurende een half jaar eerder niet is gebeurd.

Gevaar

Al met al stelt de officier zich op het standpunt dat er sprake is van voldoende wettig en overtuigend bewijs. Ze eiste 69 dagen onvoorwaardelijke jeugddetentie met aftrek van voorarrest, zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf van 200 uur. De officier van justitie benadrukte  in haar requisitoir het gevaar dat door explosies kan ontstaan. Niet alleen het risico op ernstige materiële schade, maar ook gevaar voor personen in de directe omgeving van de explosie.

Terughoudend met informatie

De inhoudelijke rechtbankzitting vond vanmiddag achter gesloten deuren plaats omdat de verdachte minderjarig is. Omdat politie en OM altijd terughoudend zijn in zaken waarin minderjarigen een rol lijken te spelen, wordt in dit bericht slechts informatie over de zaak gedeeld en niet over de persoon van de verdachte.

Uitspraak: 31 januari.