Drugslab Lunteren: OM eist gevangenisstraffen tegen drie verdachten

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag tegen twee verdachten een gevangenisstraf van vijf jaar, en een gevangenisstraf van vier jaar tegen een derde verdachte. In de periode van 24 november tot en met 19 december 2021 produceerde en verwerkte het drietal in een drugslab in Lunteren volgens het OM synthetische drugs.

Op het terrein van één van de verdachten, een 62-jarige man uit Lunteren, deed de politie op basis van informatie van het Team Criminele Inlichtingen op 19 december 2021 een inval. Er werden chemicaliën, hardware, een in werking zijnde bewerkingsplek voor amfetamine en grote hoeveelheden stoffen aangetroffen.

Het ging onder meer om een zeecontainer waarin een verborgen ruimte werd gevonden. Ook stond er een kleine vrachtwagen met daarin stoffen als amfetamine, zwavelzuur, aceton, methanol, cellulose, cafeïne, lactose, kininesulfaat en procaïne. Volgens onderzoek konden met de aanwezige hoeveelheden zo’n 6 tot 7 miljoen pillen vervaardigd worden.

Daarnaast in die wagen: stempels met het logo van Captagon, volgens het OM is het daarom zeer aannemelijk dat het de bedoeling was om Captagon-tabletten te produceren. Dat is een amfetamine-achtige synthetische drugs, waarbij na gebruik het uithoudingsvermogen en concentratievermogen toenemen en de eetlust afneemt. De pillen worden ook wel “jihad drugs” genoemd, omdat het tijdens de oorlog van IS veel gebruikt werd onder strijders. De pillen worden volgens het OM in Nederland niet veel gebruikt.

De officier van justitie eiste 5 jaar tegen de 62-jarige man uit Lunteren en een 59-jarige man uit Vlaardingen: voor eerstgenoemde geldt volgens het OM dat hij de “facilitator, maar ook een belangrijke uitvoerder was. Mogelijk heeft verdachte zelfs een leidende rol gehad.” De officier van justitie over de man uit Vlaardingen: “Hij zit kennelijk goed in dit wereldje en heeft vaker met dit bijltje gehakt. In 2006 is hij veroordeeld in Frankrijk tot 2 jaren gevangenisstraf voor onder andere de invoer van verdovende middelen. In datzelfde jaar is hij ook in Nederland tot 24 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor de handel in drugs.”

Een 61-jarige man uit Rotterdam moet als aan het OM ligt vier jaar in de gevangenis: “Het OM ziet hem als uitvoerder, zijn rol lijkt op grond van het dossier wat kleiner dan die van medeverdachten.”

De officier van justitie voor de rechtbank in Zutphen over de ernst van het handelen van de verdachten: “Dat drugsgebruik schadelijk is voor de gezondheid van personen behoeft geen toelichting meer. Daarnaast zorgt het voor veel nevencriminaliteit, waarmee het niet alleen gevaarlijk maar ook erg schadelijk is voor de samenleving. Ook zijn drugslabs gevaarlijk voor de directe omgeving.”