Lachgasverbod

Lachgas is per 1 januari toegevoegd aan lijst II van de Opiumwet. Dat betekent dat het onder andere verboden is om lachgas binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, te verkopen of te hebben.

De ingangsdatum van de wetswijziging – 1 januari jl. – werd 14 november 2022 bekend en daarom was de tijd te kort voor OM en politie om op 1 januari 2023 de wetswijziging volledig verwerkt te hebben in de processen en op volle kracht te kunnen handhaven. Denk aan wijzigingen van bepaalde Aanwijzingen  – waaronder ook afspraken over straftoemeting -, werkafspraken en ICT-aanpassingen. De Raad van State heeft in aanloop naar dit verbod al eerder aangegeven knelpunten te zien voor de handhaving.

Op grond van de huidige APV bepalingen waaronder het ventverbod en art. 5 van de Wegenverkeerswet (WVW) blijft de politie handhaven op het bezit van lachgas als dit gevaar of overlast oplevert. Ook kan de politie lachgas in beslag nemen en wordt er proces-verbaal opgemaakt. De toevoeging van lachgas aan de Opiumwet geeft de politie straks nog meer mogelijkheden om hier tegen op te treden.