Telefoons gestolen na Marktplaats-deal

Maar liefst vijf keer was het raak: mensen dachten via Marktplaats hun telefoon te verkopen, maar werden bij hun eigen voordeur hardhandig van het toestel beroofd. Twee jongens van 17 stonden donderdag terecht.

Het ging steeds op dezelfde manier: op Marktplaats boden mensen een iPhone aan en via een nepaccount legden de jongens contact. Ze konden het toestel meteen komen ophalen. Eenmaal aan de deur trok een van de jongens dan het toestel uit de handen van de verkoper waarna ze het op een lopen zetten.

Onder meer dankzij camera's bij de voordeur van enkele slachtoffers konden de jongens worden opgespoord en aangehouden. Ze werden donderdag voor de kinderrechter gebracht, waar het Openbaar Ministerie taakstraffen van 140 uur en 150 uur waarvan 50 voorwaardelijk eiste. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Veiligheid blijft ook online een punt om aandacht voor te hebben. Zo kun je er bij online handelen aan denken om ergens anders dan thuis af te spreken, bijvoorbeeld op een plek waar camera's hangen of ook andere mensen zijn. Marktplaats geeft online tips om veilig te handelen, en ook de politie heeft informatie beschikbaar.