Twee 16-jarigen in voorarrest voor vechtpartij in Haagse tram

Twee 16-jarige Hagenaars zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze zijn afgelopen woensdag aangehouden en worden verdacht van openlijke geweldpleging in een Haagse tram op 22 december 2022. De rechter-commissaris heeft hun voorarrest met veertien dagen verlengd.

Op 22 december ontstond na een schoolfeest ruzie in een tram. Daarbij kwamen twee groepen jongeren tegenover elkaar te staan, waarbij werd gevochten en gestoken. In beide groepen raakte iemand gewond.

Vijf dagen later, op 27 december, werd 's middags een 13-jarige jongen naar een schoolplein gelokt en daar (zwaar) mishandeld door ongeveer tien personen. 's Avonds heeft de jongen zijn belagers opgezocht bij de avondwinkel waar ze vaak hangen. Daar heeft hij een 15-jarige jongen neergestoken.

Politie en OM doen onderzoek naar de verschillende incidenten. Inmiddels zijn negen personen aangehouden. Daarvan zitten er op dit moment zes vast. Een daarvan is de 13-jarige jongen.

Een ander is een 15-jarige jongen die onder meer wordt verdacht van betrokkenheid bij de openlijke geweldpleging op het schoolplein en bedreiging via social media. Hij stond afgelopen dinsdag voor de raadkamer van de Haagse rechtbank. De raadkamer heeft zijn voorarrest met dertig dagen verlengd. Degenen die op vrije voeten zijn, al dan niet onder voorwaarden, blijven verdachten in het onderzoek.

Voor de jongeren die in het onderzoek in beeld komen is extra aandacht vanuit de gemeente en Jeugdzorg. Maar ook worden meer aanhoudingen door de politie en het Openbaar Ministerie niet uitgesloten. Het onderzoek is in volle gang en gaat verder.