Vader (69) gedood in een psychose

Het moet voor de 69-jarige Charles een volledige verrassing zijn geweest toen zijn zoon op 8 december 2021 op hem begon in te steken met een mes. Het Openbaar Ministerie meent dat de 41-jarige zoon volledig buiten zichzelf was toen hij zijn vader 49 keer stak. Er zou geen straf opgelegd moeten worden, wel tbs met dwangverpleging.

Wat er die middag in het huis aan de Wattstraat is gebeurd is voor een groot deel onduidelijk. Verdachte heeft er nauwelijks over verklaard en de summiere verklaring die hij heeft afgelegd is op zijn minst twijfelachtig. Verdachte verkeerde in een psychose. "En het is niet duidelijk welke onderdelen uit zijn verklaring deel uitmaakten van zijn wanen en welke ├ęcht zijn gebeurd," legde de officier van justitie uit.

Zo vertelde de verdachte dat zijn vader de eerste messteek vrij onbewogen incasseerde, terwijl de buurvrouw duidelijk geschreeuw, gestommel en veel lawaai heeft gehoord. Dit was ook te horen op een toevallig door deze buurvrouw opgenomen geluidsfragment waarop een kreet te horen is en daarna meermalen "Stoppen! Stoppen!"

Ernstige stoornis

Deskundigen die verdachte hebben onderzocht stellen vast dat hij die dag leed en nog altijd lijdt aan een zeer ernstige schizofrene stoornis en een gemengde persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast wordt een stoornis in het autisme-spectrum niet uitgesloten. Ze concluderen dat hij de doodslag heeft gepleegd onder invloed van zijn stoornissen. "Er is ook geen enkele aanwijzing voor een realistische, directe aanleiding om op dat moment zo boos te worden op zijn vader," voegde de officier van justitie toe. Zij is met de deskundigen van oordeel dat het doden van zijn vader in het geheel niet aan verdachte is toe te rekenen.

"Dit moet voor de nabestaanden heel moeilijk zijn," vervolgde ze, "en zij zijn terecht bang voor wat er kan gebeuren als hij weer vrij komt." Verdachte zou daarom in een tbs-kliniek een intensieve klinische behandeling moeten ondergaan, waarvan nu nog niet duidelijk is hoe lang die zal duren.

Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank om verdachte de maatregel van tbs met dwangverpleging op te leggen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.