Eis: viereneenhalf jaar cel voor rippen auto-onderdelen

BMW-onderdelen. Daarop had een 34-jarige Litouwer het volgens het OM speciaal voorzien. Regelmatig vloog hij vanuit Litouwen naar Nederland om hier op zeer geraffineerde wijze autosturen, kilometertellers en navigatiesystemen uit dure auto’s te stelen. De officier van justitie eiste vandaag voor zeventien strafbare feiten viereneenhalf jaar cel.

Noordwijk, Nootdorp, Zoetermeer, Voorschoten, Wassenaar, Haarsteeg (gemeente Heusden) en Etten-Leur. In een lange reeks plaatsen werden eigenaren van BMW’s geconfronteerd met veel schade en overlast. Op het moment dat zij ’s ochtends in hun auto wilden stappen, bleek er ingebroken te zijn en waren allerlei onderdelen letterlijk uit het dashboard gesloopt.

Het onderzoek kwam goed op gang toen de inbreker op 25 mei 2022 in Noordwijk op heterdaad werd betrapt in een Mini Cooper. Een bewoner hoorde het alarm van zijn huiscamera afgaan, keek naar buiten en zag licht branden in zijn auto. Hij rende naar buiten en probeerde de man in de auto op te sluiten, maar die wist via de bijrijderskant te ontsnappen. Op zijn vlucht liet hij echter zijn mobiele telefoon achter.

Baken

De mobiele telefoon leidde de politie naar de verdachte Litouwer. De recherche besloot een val voor hem op te zetten. Toen hij in augustus 2022 weer naar Nederland kwam, plaatste de politie een baken onder zijn huurauto en een camera op zijn verblijfadres. Daaruit volgde al snel dat de man opnieuw op het dievenpad was.

De verdachte ging daarbij telkens op dezelfde manier te werk. Hij parkeerde zijn auto op een plek zonder pottenkijkers. Vervolgens ging hij op een elektrische step of een vouwfiets verder op zoek naar dure auto’s. Vond hij die, dan brak hij die open door een ruit in te slaan of het Keyless Entry signaal te verlengen.

Binnen een paar minuten verwijderde de verdachte dan de kostbare onderdelen en vertrok weer. De onderdelen verstopte hij in de buurt van de auto. Bij het aanbreken van de ochtendspits plaatste hij de onderdelen in de auto en vertrok naar zijn tijdelijke verblijfsadres in Rotterdam. Volgens het OM kan de Litouwer gekoppeld worden aan zestien autoinbraken en een poging daartoe in 2021 en 2022.

'Beroepscrimineel'

De officier van justitie karakteriseerde de Litouwer als ‘een beroepscrimineel die gepakt worden kennelijk ziet als het risico van het vak’. De man is in verschillende landen voor soortgelijke feiten veroordeeld. “Dit is mobiel banditisme uit het boekje. Lieden als deze verdachte maken een risicotaxatie. Hoe aantrekkelijk is Nederland? Hoe makkelijk kom ik ermee weg? Wat het OM betreft, moet van de op te leggen straf een duidelijk signaal uitgaan: er wordt hier keihard afgerekend met dit soort verdachten en dit soort strafbare feiten.”

De officier van justitie eiste tegen de Litouwer viereneenhalf jaar cel. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.