Celstraf geëist tegen politiechef voor seksueel misbruik van ondergeschikte

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 54-jarige man uit Almere. Hij wordt ervan verdacht als teamchef bij de politie een ondergeschikte uit zijn team seksueel te hebben misbruikt.

Uit het onderzoek blijkt in de visie van het Openbaar Ministerie dat de verdachte zich in 2019 na werktijd door het slachtoffer naar het station in Hoofddorp liet rijden. Op een parkeerplaats bij het station heeft hij het slachtoffer in de auto tegen haar wil in gezoend om haar vervolgens naar een meer afgelegen plek te laten rijden. Daar hadden de twee seks tegen de wil van het slachtoffer in.

De verdachte zelf ontkent dat er de betreffende avond seksuele handelingen plaats hebben gevonden. Hij stelt dat het slachtoffer juist seks met hem had willen hebben en dat hij daar niet van gediend was. De aangifte en verklaringen van het slachtoffer vinden echter steun in diverse andere verklaringen van onder andere collega’s en een vertrouwenspersoon. Daaruit blijkt onder meer een obsessieve belangstelling van de verdachte voor het slachtoffer. Ook is er een schermafbeelding van een WhatsApp bericht waarin de verdachte seksuele toespelingen maakt richting het slachtoffer. Alles afwegend acht de officier van justitie het wettig en overtuigend bewezen dat 54-jarige man uit Almere zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting en ontucht met misbruik van gezag.

De strafbare feiten die aan de verdachte ten laste zijn gelegd, zijn zeer ernstig. Dat hij teamchef bij de politie was en het slachtoffer een ondergeschikte betrof, wordt hem extra zwaar aangerekend. Een gevangenisstraf van drie jaar is daarom in de visie van het Openbaar Ministerie passend.

De verdachte was werkzaam bij de politie-eenheid Noord-Holland. Om de onafhankelijkheid te waarborgen is het onderzoek uitgevoerd door de politie-eenheid Midden-Nederland onder leiding van het Openbaar Ministerie in Midden-Nederland.