Eis: tot 38 maanden cel voor brandstichting aan Laan van Wateringse Veld

In de vroege ochtend van 2 september 2022 kregen de bewoners van een appartementencomplex aan de Laan van Wateringse Veld de schrik van hun leven. Op de parkeerplekken onder hun flat stonden meerdere auto’s in de brand. Wegens het gevaar evacueerden de hulpdiensten de bewoners van 36 bovenliggende appartementen. Vandaag stonden twee 19-jarige Hagenaars voor de rechter op verdenking van brandstichting. Zij hoorden celstraffen tot 38 maanden tegen zich eisen.

Politie en brandweer waren snel en in groten getale ter plekke, toen bleek dat onder het complex drie auto’s in de brand stonden. Na ongeveer een uur konden de meeste bewoners naar hun woning terugkeren. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor, maar de materiële schade was fors. Alleen al aan het gebouw werd die geschat op ruim 2,5 ton. Met name doordat de constructie van het gebouw beschadigd was geraakt door de immense hitte.

Een politieonderzoek volgde. Dat leidde op 15 september 2022 tot de aanhouding van twee 19-jarige verdachten. Een derde verdachte (een 16-jarige Hagenaar) hield de politie aan op 22 november 2022.

Mercedes

Het onderzoek leverde een veelvoud aan bewijzen op tegen de drie verdachten. Zo zijn er camerabeelden waarop te zien is dat een Mercedes die nacht arriveert in de buurt van het appartementencomplex. Daaruit stappen twee personen. Er is te zien hoe deze personen de parkeergarage ingaan en een auto met brandstof overgieten. Kort daarop breekt de brand uit.

De betreffende Mercedes was die nacht in gebruik bij één van de 19-jarige verdachten. Hij had een conflict over 5.000 euro met de eigenaar van één van de uitgebrande auto’s. Op camerabeelden van een tankstation van een half uur voor de brand is te zien dat in de Mercedes drie personen zaten. Twee daarvan stappen uit en zijn herkenbaar als de 19-jarige verdachten.

Jerrycan

Uit pintransacties blijkt dat de 19-jarige chauffeur die avond twee flessen aanmaakvloeistof, een jerrycan, vijf liter benzine en aanmaakblokjes heeft gekocht. De andere 19-jarige draagt op dat moment kleding die veel overeenkomsten vertoont met de kleding van één van de brandstichters. Verder had de 19-jarige chauffeur op het moment van zijn aanhouding in zijn jaszak een afstandsbediening die toegang gaf tot de parkeergarage.

Volgens de officier van justitie was het plan van de brandstichting afkomstig van de 19-jarige chauffeur. Vanwege zijn financiële conflict zou hij hebben besloten de auto in brand te steken. Hij bestuurde de Mercedes en kocht de benodigde materialen. De andere twee zouden zijn plan hebben uitgevoerd. Daarbij sloeg het vuur al snel over naar twee andere auto’s.

Ernstig feit

De twee 19-jarigen ontkennen maar volgens de officier is er voldoende wettig en overtuigend bewijs voor brandstichting. Zij zei daarover op zitting: “Brandstichting is een zeer ernstig strafbaar feit. Verdachten hebben opzettelijk brand gesticht aan een auto onder een appartementengebouw. Hierdoor is, naast gevaar voor materiële zaken, levensgevaar ontstaan voor de personen die boven de open garage woonden. Verdachten hebben dit ook kunnen voorzien toen zij in een open garage onder een appartementencomplex brand stichtten. De woningen moesten midden in de nacht ontruimd worden. Voor de bewoners zal dit een zeer beangstigende ervaring zijn geweest.”

Zij eiste tegen de 19-jarige chauffeur 38 maanden cel en tegen zijn handlanger 34 maanden cel. De 16-jarige medeverdachte zal zich later voor de jeugdrechter moeten verantwoorden.