Hagenaar gebruikte vervalste websites van Belgische banken

Samen met twee mede-verdachten zou een 23-jarige Hagenaar bankrekeningen van anderen zijn binnengedrongen. Onder de slachtoffers zaten veel Belgen. De benodigde software – zogeheten ‘phishing panels’ – had het gezelschap via Telegram besteld bij een Almeloër die zich ‘Haiku’ noemde. Die werd twee jaar geleden al veroordeeld tot drie jaar cel. De 23-jarige Hagenaar hoorde vandaag 24 maanden cel tegen zich eisen.

Het is een criminele industrie geworden: het online oplichten van niets vermoedende mensen die denken met een betrouwbare partij, bijvoorbeeld hun eigen bank, te maken te hebben. Veel mensen schamen zich ervoor dat het hen overkomt. Maar de nep-websites zijn zo professioneel dat je echt goed moet kijken om de verschillen met de originele inlogschermen te zien. Voor je het weet, heb je je gegevens ingevuld en kunnen criminelen je rekening leeghalen.

“Het zijn juist verdachten die zich moeten schamen en niet de slachtoffers in dit soort zaken”, zo benadrukte de officier van justitie nog een keer op zitting. “Het gaat om zeer laffe feiten. Verdachten hebben de slachtoffers op geen enkel moment in de ogen hoeven kijken. Zij handelden verscholen achter gefingeerde namen vanachter hun computers en telefoons en hadden uitsluitend op afstand contact met de slachtoffers.”

Haiku

Hij beschreef op zitting hoe het onderzoek naar de verdachten was verlopen. Na de aanhouding van Haiku in oktober 2020, kreeg de politie de beschikking over veel nieuwe informatie over zijn klanten. Daarbij sprongen twee dure panels in het oog die gericht waren op de Belgische markt. Het ging om vervalste inlogschermen van Belgische banken maar ook om een vervalsing van een identiteitsapplicatie die erkend wordt door de Belgische overheid. 

In de Telegramgroepen waarin Haiku zat, kwamen de schuilnamen van de afnemers bovendrijven. Die kon de politie via speurwerk koppelen aan de verdachte die vandaag voor de rechter stond. 

Vier ton

Het bewijsmateriaal tegen de verdachte en zijn medeverdachten bestaat onder meer uit chats die zij onderling en ook met Haiku voerden. Volgens de officier hebben de verdachten alleen al in het laatste half jaar dat zij samen opereerden voor meer dan vier ton aan oplichtingen gepleegd.

Dat leidde begrijpelijk genoeg tot hevige stress bij de slachtoffers. Één daarvan hield er zelfs hartkloppingen aan over. In een ander geval werd het een van de verdachten duidelijk dat het slachtoffer naar de politie was gestapt. Dat was reden voor extra leedvermaak: “Hey kleine snitch. Hahahshahshas lekker naar de politie toe. Ze deden toch niks volgens jou”.

Dat had-ie mis. Want in oktober 2020 volgde de aanhouding van Haiku. Geschrokken hield de 23-jarige Hagenaar het een tijdje voor gezien. Maar in maart 2021 kon hij de verleiding niet langer weerstaan en ging hij weer op de oude voet verder, samen met twee medeverdachten. Totdat de politie het hele gezelschap in juli 2021 oprolde.

Strafeis

Volgens de officier van justitie is er voldoende wettig en overtuigend bewijs dat de 23-jarige Hagenaar schuldig is aan onder meer deelname aan een criminele organisatie, oplichting, computervredebreuk, diefstal en witwassen. 

Hij eiste tegen de 23-jarige Hagenaar 24 maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk). De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De twee mede-verdachten zullen zich later voor de (jeugd)rechter moeten verantwoorden.