“Gewoon tegen de muur als massamoordenaar”, zei de verdachte

“Die wordt gewoon tegen de muur gezet als massamoordenaar”, “Kapot maken! Alle rechters zijn nu free targets!” en “We roeien ze uit met wortel en tak, de weerzinwekkende kinderverkrachters die nu (nog) de dienst uitmaken in Nederland”. Dit zijn enkele voorbeelden uit een bijna eindeloze stroom opruiingen en ongefundeerde verdachtmakingen die een 59-jarige man maandenlang via social media deed. Vandaag hoorde hij vier jaar cel tegen zich eisen voor zes opruiingen.

De man hield zich vanuit het buitenland bezig met opruiing en verdachtmakingen via social media. Dat had behoorlijke impact, mede gezien de schare volgers die verdachte en zijn medeverdachten hadden verzameld (zo’n tienduizend) en de gespannen tijd waarin ze dat deden, namelijk tijdens corona. Maandenlang, vijf keer per week, presenteerden zij een ‘journaal’, vol opruiing en ongefundeerde verdachtmakingen richting openbaar bestuur, rechtspraak en media.

Onder hun volgers bevonden zich vele gemakkelijk beïnvloedbare mensen. Sommigen gingen daadwerkelijk over tot gewelddadige actie. Bij een Groningse journalist werd een brandbom naar binnen gegooid door twee mannen die geïnspireerd waren door het ‘journaal’. Een Amsterdammer ging op zoek naar wapens waarmee hij een aanslag wilde plegen op het parlement. Ook hij volgde het ‘journaal’.

Pandemie

Volgens het OM heeft de 59-jarige man zijn achterban bewust bespeeld door gebruik te maken van de onzekerheid en eenzaamheid die velen tijdens de pandemie voelden. 

De man wist in de ogen van het OM ook waar hij mee bezig was. Hij vond de strafbare feiten die hij pleegde, echter gerechtvaardigd en noodzakelijk en stelde zichzelf boven de wet. Toen hij hoorde dat een medeverdachte was opgepakt, plaatste hij nog een filmpje op twitter waarin hij riep: "Het volk is in charge. We pakken de power terug. Ga de straat op tegen kindermoordenaars." 

Celstraf

Aangezien de verdachte niet wilde meewerken aan onderzoek door een psycholoog of psychiater, doet het OM geen uitspraken over eventueel verminderde toerekeningsvatbaarheid. Een celstraf is dan de enige optie.

Daarover zei de officier van justitie op zitting: “De verdachte wantrouwt de overheid, de wetenschap en de media en ziet zijn denkbeelden bevestigd in complotconstructies. Hij demoniseert zijn tegenstanders en legitimeert indirect geweld. Hij is gevlucht uit Nederland en ook in detentie doorgegaan met opruiing. Uit deze zaak en ook uit zijn strafblad blijkt dat verdachte een hardnekkige recidivist is.” Hij eiste tegen de verdachte vier jaar cel.

De medeverdachten van de man zijn al eerder veroordeeld tot celstraffen tot achttien maanden. Doordat de 59-jarige pas na maanden aan Nederland kon worden uitgeleverd, stond hij nu als laatste op zitting. De uitspraak is over twee weken.