40 maanden geëist voor gooien mortierbom bij Johan Cruyff Arena

Een zee van geweld noemde de officier van justitie het agressief gedrag van een grote groep mensen voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Benfica op 15 maart 2022. Vijf ME-ers liepen blijvende gehoorschade op, nadat een mortierbom in hun richting was geslingerd en tot ontploffing kwam.

Voor het duel van Ajax tegen Benfica in de Johan Cruyff Arena heeft de groep zich vreselijk misdragen door met metalen staven, brandende fakkels, zwaar knal vuurwerk, glazen flessen en blikjes te gooien. Met fors geweld probeerden ze een nooddeur van ingang Zuid H van het stadion te forceren om zonder kaartje naar binnen te komen. Achter deze deur stonden een sectie ME-ers van de politie, stewards en beveiligers van de Johan Cruyff Arena.

Een 24-jarige Amsterdammer heeft volgens de officier van justitie het zwaarste geweld gebruikt. Hij stak een shell vuurwerkbom aan en slingerde die onderhands richting de ME-ers, steward en beveiligers. De shell, die volgens het NFI krachtiger is dan een Cobra, ontplofte tot tweemaal toe midden in de ruimte waar de politiemensen, stewards en beveiligers stonden.

'Totale chaos'

Het is niet duidelijk hoeveel stewards en beveiligers gehoorschade hebben opgelopen, omdat die uit angst geen aangifte hebben willen doen. Volgens de officier van justitie is de kans groot dat ook een aantal van hen blijvend letsel heeft opgelopen. De verdachte heeft bekend de mortierbom te hebben aangestoken en te hebben gegooid. Voor de officier van justitie staat vast dat de verdachte dit met opzet heeft gedaan.

De impact van de ontploffing op de betrokken politieagenten is groot. De officier van justitie in zijn requisitoir: “Totale chaos, een aanslag op mijn leven, een zee van geweld, oorlog, het zijn een paar gemene delers uit de verklaringen van de betrokken politieagenten. Ze hebben, terwijl zij hun werk deden, met gevaar voor eigen leven de ingang van Zuid H en de aanwezige stewards en beveiligingspersoneel beschermd, terwijl er een orkaan van geweld op hen afkwam.”

Krachtig signaal

De 24-jarige Amsterdammer hoorde vandaag 40 maanden tegen zich eisen. Van de forse strafeis moet een krachtig signaal afgaan. “Een explosie van geweld als deze, tegen agenten en de stewards van je eigen club mag en kan, nooit, nooit, maar dan ook nooit meer voorkomen.” aldus de officier van justitie. “Als je zo ver over de grens gaat dan past maar één straf en dat is een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf.”

De rechtbank doet op 12 april uitspraak.