OM vervolgt Pakistaan voor poging uitlokking moord

Het OM stelt vervolging in tegen een 37-jarige man uit Pakistan. De man wordt ervan verdacht in 2018 zo’n 21.000 euro te hebben uitgeloofd voor de moord op een Tweede Kamerlid. Dat deed hij via een filmpje op het internet. Het OM ziet dit als een poging tot uitlokking van moord, opruiing en bedreiging.

Het OM heeft vandaag een rechtshulpverzoek gedaan waarin het de Pakistaanse autoriteiten vraagt om de dagvaarding voor de zitting aan de verdachte te ‘betekenen’ (ofwel: officieel te bezorgen).

Nederland heeft geen rechtshulpverdrag met Pakistan. Rechtshulpverdragen sluiten landen meestal met elkaar af op basis van wederkerigheid. Of Pakistan zal meewerken, is dan ook niet zeker. Op een eerder rechtshulpverzoek van Nederland om de verdachte te horen, is niet gereageerd.

In het algemeen is het heel ingewikkeld om bedreigers uit landen waarmee Nederland geen rechtshulpverdrag heeft, op te sporen en te vervolgen. Om te beginnen vinden de meeste bedreigingen onder pseudoniem plaats via social media. Welke persoon aan een social-media-account is gekoppeld, valt alleen te achterhalen via de social-media-bedrijven. Die werken soms wel, maar soms ook niet mee.

Vervolgens moet in de meeste gevallen in het land van verdachte nader onderzoek plaatsvinden om te verifiëren dat deze persoon ook het bericht geplaatst heeft. Een account kan bijvoorbeeld gehackt zijn. Zonder rechtshulpverdrag is de kans heel gering dat de plaatselijke autoriteiten hieraan binnen een aanvaardbare termijn meewerken.

In deze specifieke zaak is de verdachte echter identificeerbaar. Hij is in eigen land een bekende persoon. Daardoor heeft de Nederlandse politie hem op de beelden herkend. In de dagvaarding wordt de verdachte uitgenodigd om op zitting te verschijnen. Die is gepland op 29 augustus 2023 vanaf 13.30 uur in het Justitieel Complex Schiphol.